Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar ulaşım zamlarını analiz etti. Sonuç: Belediye Ankaralıyı kandırıyor
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar ulaşım zamlarını analiz etti. Sonuç: Belediye Ankaralıyı kandırıyor

Mimarlar ulaşım zamlarını analiz etti. Sonuç: Belediye Ankaralıyı kandırıyor 

Mimarlar, Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından toplu taşıma zam yapılmasına  tepki gösterdi.  

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan " Gökçek her zamanki gibi, toptancı davranarak bilimsel kriterlerden uzak zam yapıyor. Bir metre metro yapıp ulaşım altyapısını geliÅŸtiremedi. Tüm toplu taşımı  içinden çıkılamaz eziyete dönüştürdü. Ãœstüne yaptığı zamlarla, toplu taşım kullanımını azaltacak, tarifeyi arttıracak bir sistemle süreci tıkıyor” dedi. 

Kent merkezleri tıkanacak

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Teleferik yapılırken bu kadar pahalı bir yatırımı yapma demiÅŸtik. Ä°nsanları alıştırmak için ücretsiz yaptı. Bunun parası da bizden çıktı. Åžimdi de amacı dışında kullanılıyor diyerek paralı hale getiriyor. Belediye zam açıklamasında teleferiÄŸin amacı dışında kullanılması nedeniyle ücretli hale getirildiÄŸini söylüyor.  Ankara ÅŸu anda  ulaşım altyapısı tıkanmış bir kent.  Bu zamlarla daha çok özel araç ve taksi kullanımı ile kent merkezleri tıkanacak”

"Ulaşım hizmeti manavdaki domates fiyatı gibi belirlenemez’’

Mimarlar Odası  Ankara Åžubesi Kent Ä°zleme Merkezi Danışma Kurulu Ãœyesi, mimar ulaşım uzmanı Erhan Öncü de zamları şöyle deÄŸerlendirdi:

“Bu zamların belli bir mantığı yok. Bilimsel hesaplaması yok. Artış formülü yok. Ä°stediÄŸi gibi iÅŸleticilerle bir olup , ‘kamu hizmeti’ niteliÄŸindeki bu hizmeti,  manav domates fiyatı belirler gibi belirleyip açıklıyorlar. VatandaÅŸ, oligapol bir pazar olduÄŸu için kullanmaya mecbur.  Zaten hizmetin kötülüğü ve yüksek maliyeti nedeniyle geçebilenler otomobile geçti.  Milleti otomobile zorluyorlar sonrada yollar yetmiyor diye müteahhitlere  yol ihale ediyorlar.”

Ulaşım zamlarında Belediye Ankaralıyı kandırıyor

 Belediyenin %6,3 oranında “fiyat ayarlaması” olarak açıkladığı zamlar hiç de söylendiÄŸi gibi deÄŸil.

Tam biniÅŸe yapılan (2,35 den 2,50 ye) % 6 oranında, aktarmaya (80 kuruÅŸtan bir liraya) % 20 zam yapılmış durumda. Aktarma yapmayan bir yolcu, ki Ankara’da aktarmasız yolculuk yapmak artık mümkün deÄŸil, bu %6 lık zamla yetinebiliyor.

Ancak yolculuğun bir ucunda aktarma yapan yolcu eskiden 2,35 + 0,80 = 3,15 TL öderken artık 2,50 + 1,00= 3,5 TL ödeyecek, diğer bir deyişler tek aktarma yapanların yolculuğu %11 zamlandı.

Yolculuğun her iki ucunda aktarma yapanlar ise eskiden 2,35 + 0,80 + 0,80 = 3,95 TL öderken yeni zamlarla 2,50 + 1,00 +,1,00 = 4,50 TL ödeyecekler, yani iki aktarmaların yolculukları %14 oranında zamlandı. Belediye otobüs hatlarını kesip kentlileri aktarmaya zorlarken aktarma yapanları her aktarmada bir kez daha %25 zamla cezalandırıyor.

Aktarmasız yolculuk yapılan özel işleticilerde ise aktarma olmadığı için bu kadar artış yok.

Özel halk otobüsleri de de minibüsler de %8 oranında zamlandı.

Büyükşehir yolcuları minibüs ve otobüslere yönlendirmek için elinden geleni yapıyor. Bir aktarmalı yolculuklar EGO araçlarıyla, aktarma eziyeti ve gecikmesiyle 3,50 kuruşa yapılırken minibüs ve özel halk otobüsleri ile aktarma eziyeti olmadan 2,75 kuruşa, yani 75 kuruş daha ucuza yapılabilecek.

Artık Ankaralının sorması gerek “BüyükÅŸehir kimin yanında?”


Toplam Görüntülenme : 56770
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!