Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar: O Camiyi yıktırmayacağız
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar: O Camiyi yıktırmayacağız

Mimarlar: O Camiyi yıktırmayacağız.

Hükümet Meclis Camisini yıkmak istiyor. Mimarlar Odası Camii’nin yıkımına karşı çıkarak, yıkımına izin vermeyeceÄŸiz diyor.

TBMM’de bulunan Meclis Camii’nin korunarak gelecek kuÅŸaklara aktarılması ve yıkım sürecinden kurtulması için Mimarlar Odası Ankara Åžubesi mücadelenin peÅŸini bırakmıyor. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Meclis Camisinin yıkılmaması için Koruma Kurulu’na baÅŸvurmuÅŸ ve yargı yolu ile Camii’nin yıkılması engellenmiÅŸti.

Koruma Kurulu tarafından yargı kararlarına göre korunması gereken kültür varlığı olarak tescillenen TBMM Camisinin, tescil kararına Kültür Bakanlığı itiraz etmişti. Bu itiraz üzerine mahkeme TBMM Camisinin korunması gereken kararını oy birliği ile bozdu. Camii şimdi yıkımla karşı karşıya, mimarlar caminin yıkılmaması için harekete geçti.

 

O Camiyi yıktırmayacağız. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan  o camiyi yıktırmayacağız diyerek hükümeti sert ÅŸekilde uyardı. Camiyi yıkmak bir kıyımdır. TBMM Camisi acilen ibadete açılmalıdır. “Yıkım düşüncesini aklınızdan çıkartın” dedi.

Candan şöyle devam etti.  “Camiinin yıkımına dair, yargı süreçlerine müdahale edileceÄŸinin duyumlarını almıştık. Özellikle TBMM Halkla iliÅŸkiler binasının yıkılması sürecinde, tescili kaldırılacak söylemleri  yaygın bir ÅŸekilde ilgililer tarafından ifade edilmiÅŸti. Åžimdi gelinen durum  çok açık ve nettir. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi kültür varlığı olan, ödüllü Camii’nin yıkılmasına karşıdır. Her fırsatta dini söylemlerle toplumu dizayn etmeye çalışanlar Cami’nin yıkılmasını istiyor. Toplumun inançları üzerinden yapılan siyasetin ne kadar  samimi olduÄŸunun göstergesi TBMM Camisi olacak.  O camiyi yıktırmayacağız. Yeryüzünde cennet hissiyatı veren tasarımı ile ruhları besleyen Can Çinici ve Behruz Çinici tarafından tasarlanan TBMM Camisi, geleneksel ile modernin bir arada yorumlandığı biricik eserdir. Danıştay 14. Dairesinde  tescil kararının oy birliÄŸi ile kaldırılması hükümetin camiyi yıkma isteÄŸinin bir sonucudur. Danıştay’ın bozma kararına karşı karar düzeltme yoluna baÅŸvuracağız. Ä°nsanların inançlarının mekânsal karşılığı olan camiyi ortadan kaldırmak, yıkmaya teÅŸebbüs etmek bir kıyımdır. TBMM Camisi acilen ibadete açılmalıdır.”


Toplam Görüntülenme : 52941
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!