Sobe Gazetesi 2024 - Beşevler Otelcilik Okulu yıkıldı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Beşevler Otelcilik Okulu yıkıldı

Beşevler Otelcilik Okulu yıkıldı

Uzun süredir Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin yıkılmaması için mücadele verdiÄŸi BeÅŸevler Turizm Otelcilik Okulu Binası hiçbir önlem almadan yıkıldı.  Alandaki imar planı deÄŸiÅŸikliÄŸi ile ilgili odanın açtığı dava ise devam ediyor

BeÅŸevler Turizm Otelcilik Okulu'nun önceki yıllarda depreme dayanıklı olmadığı için, teknik konularda uzman olmayan bakanlık müfettiÅŸ görüşü doÄŸrultusunda yıkılması öngörülmüş ve  okul bu gerekçeyle boÅŸaltılmıştı. Okulun öğrencileri Karşıyaka Mezarlığı yakınında, kentten kopuk, fiziki yapısı bir turizm ve otelcilik okuluna hiç uygun olmayan, faaliyetine son verilmiÅŸ bir cemaat okulu binasında eÄŸitim sürdürmek zorunda bırakıldı. KuruluÅŸundan beri BeÅŸevler’de yer alan okulun yıkılmasına mimarlardan tepki geldi.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Kent Ä°zleme Merkezi vatandaÅŸlardan gelen ihbar üzerine yıkımın kontrolsüz yapıldığını yerinde tespit etti. 

“Kepçe mantığı ile bir kent yönetilemez” 

Kontrolsüz yıkım sırasında binanın aniden çöktüğünü ve vatandaşların hayatının tehlikeye atıldığını ifade eden Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, davamız devam ederken, sonucunu bile beklemeden otelcilik okulunun yıkılmasının doğru olmadığını ifade etti.

“Kepçe mantığı  ile bir kent yönetilemez” diyen Candan, şöyle devam etti: 

"EÄŸitim alanı, cami yapılması için Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı’na tahsis edilmiÅŸtir. 1961 yılında, ülkemizin ilk otelcilik ve turizm öğretiminin baÅŸlandığı okul binasının Milli EÄŸitim Bakanlığından alınarak üniversiteler bölgesinin merkezine bir ibadethane yapılması, ideolojik bir tavırdır.  Binanın yıkımını kimin yaptığı bile belli deÄŸil, Gazi Ãœniversitesi Tıp fakültesi Hastanesinin, öğrencilerin ve üniversitelerin yoÄŸun olduÄŸu bir bölgede saat 17.30'da kontrolsüz bir ÅŸekilde yapının yıkılması sonucu BeÅŸevler bölgesi toz bulutu ile kaplanarak göz gözü görmez hale geldi.  Bunun sorumlusu, kent yaÅŸamını ve kentlilerin saÄŸlığını tehdit eden ve bu vahÅŸi yıkıma göz yuman sorumlu bir kurum ortada gözükmemektedir."

Arkasında büyük bir rant var

Candan şunları kaydetti:

“Okul binasındaki kuralsız yıkımla  bir anda üstü üste tabliyelerin düştüğü okul alanında görüntüler, deprem sonrası gibiydi. Çevredekilerin ÅŸikayeti üzerine gelen zabıta, itfaiye ve polis araçları ile ambulanslar ise tozdan kaçmaya çalışan öğrenci ve vatandaÅŸları daha da korkuttu. Mülkiyeti Maliye Hazinesine ait olan 7286 ada 7 sayılı parselin Yenimahalle Belediye Meclisinin 05.07.1995 gün ve 125 sayılı kararı ile uygun görülerek, BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığı’nın 06.09.1995 gün ve 4834-95 sayılı yazısı ile onaylanan imar planı deÄŸiÅŸikliÄŸi kapsamında, çekme mesafeleri kuzey ve güney cepheden 15 metre, doÄŸu cephesinden 35 metre ve batı cephesinden 5 metre ve E:1.25 Hmax: Serbest yapılaÅŸma koÅŸullu ‘Ankara Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’ kullanımında olduÄŸu, söz konusu parselin yapılaÅŸma koÅŸulları ve çekme mesafeleri aynen korunup E=1.25 , H=Serbest imar durumuyla  ‘Ä°badet Alanı’ kullanımına dönüştürüldüğü,1/5000 ölçekli nazım imar planı deÄŸiÅŸikliÄŸi BüyükÅŸehir Belediye Meclisi’nin 14.10.2016 gün ve 2043 sayılı kararı ile onaylanmış ve anılan nazım imar planı deÄŸiÅŸikliÄŸi 31.10.2016 tarihinden itibaren askıya çıkarılmıştır”

Plan deÄŸiÅŸikliÄŸi sürecini de anlatan Candan,  “Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı’nca söz konusu plana askı sürecinde, onaylanan nazım imar planı deÄŸiÅŸikliÄŸinin vaziyet planına uygun olmadığı, yapı yaklaÅŸma mesafelerinin kavÅŸak kısmına 20 metre ve diÄŸer cephelerden 5 metre ve emsal deÄŸerinin 1.50 olarak yeniden düzenlenmesi ve plan notlarına ‘bodrum katlarda yapılacak otopark ve diÄŸer kullanımlar emsale dahil deÄŸildir’ ifadesi eklenerek söz konusu  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi teklifi 13.0cak 2017 da oy birliÄŸi ile kabul edilmiÅŸtir. Görüldüğü gibi okulun yıkılmasının arkasında, büyük bir rant getirisi vardır. Son dönemlerde, rant getirisi olan projelere yönelik tepkileri, halkın dini duygularının kullanılarak, camii yapılmasına karşı çıkılıyor algısıyla hayata geçirildiÄŸi bir gerçektir. Nerede büyük ölçekli bir camii projesi varsa, yanında yöresinde mutlaka yüksek bir rant getirisi vardır.” diye konuÅŸtu.

Asbest ile ilgili yine önlem alınmadı

Candan, ülkemizde 2000 yılı ve öncesi yıllarda tüm yapılarda asbest içeren malzemeler kullanıldığının herkesin bilgisi dahilinde olduğuna da dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu  kapsamda 350 ton asbestli malzeme bulunan Maltepe Havagazı Fabrikası ile bilince çıkan asbestin, insan saÄŸlığına telafisi mümkün olmayan zararlar verdiÄŸi aÅŸikarken, Otelcilik okulunda herhangi bir analiz yapılıp yapılmadığı belli deÄŸildir. Astıkları pankarttaki telefondan bile ulaşılamayan yıkım firması ile BeÅŸevler’de bir facia yaÅŸanmıştır.  Hem kentsel dönüşüm sürecinde hem de tekil yıkımlarda, asbest olup olmadığının tespit edilerek kamuoyuna bilgi verilmeden yıkılması suçtur.  Bunu bizzat Havagazı Fabrikası sürecinde yaÅŸadık. 1961’de yapımı tamamlanan BeÅŸevler’deki Ankara Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nde de asbestli yapı ve ısı yalıtım malzemesi kullanılıp kullanılmadığının kamuoyuna bilimsel raporlarla açıklanması gerekmektedir.”

VatandaÅŸların hayatını hiçe sayanların peÅŸini bırakmayacağız 

Candan, bu kapsamda, Milli EÄŸitim Bakanlığı’na ve Diyanet Ä°ÅŸleri Bakanlığı’na yapıda asbestli, malzeme olup olmadığının tespitinin yapılması ve bu konudaki gerekli önlemlerin alınması için yazılan resmi yazıya herhangi bir cevap alamadıklarını bildirdi. 

Yapının alelacele yıkılması ve insanların hayatının tehlikeye atılmasına tepki gösteren Candan, sorumlulara gereken cezanın verilmesini istedi. Candan, vatandaÅŸların hayatını hiçe sayanların peÅŸini bırakmayacaklarını da vurguladı. 

VatandaÅŸlar da tepki gösterdi 

Vatandaşlar ise tepkisini şöyle gösterdi:

 “Yıkımı hızlandırmak için bilerek yaptıklarını düşünüyoruz. Çünkü ÅŸimdiye kadar iki bina yıktılar ve böyle bir ÅŸey yaÅŸanmadı. Aniden olan bir yıkımda kepçe yıkımın altında kalır oysa kepçe yıkımın altında kalmadı. Tam iÅŸ çıkışı ve öğrencilerin çıkış yaptığı bir saatte, otobüs durağı ve metro giriÅŸi bitiÅŸiÄŸinde kontrolsüz, sulamasız yıkım yaparak, saÄŸlımızı tehlikeye attılar.” 

Eski binalarda yalıtım malzemesi olarak asbest kullanıldığını da hatırlatan vatandaşlar, şunları söyledi:

“Bu yapı da asbestli yapı malzemesi kullanılmış olabilir. Biz kesin kanser yapıcı olarak bilenen asbesti solumuÅŸ olabiliriz. Araçlarımız, üst-başımız toz içinde kaldı. Öte yandan kontrolsüz yıkım nedeniyle, baÅŸka kazalar da yaÅŸanmış olabilir. Çok sayıda ambulans ve itfaiye aracı geldi, tedbir amaçlı mı bilmiyoruz. Umarım işçilere iliÅŸkin kötü bir durum yoktur.” 

Vatandaşlar, kontrolsüz yıkım gerçekleştiren kişilerin cezalandırılmasını da istedi.


Toplam Görüntülenme : 56296
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!