Sobe Gazetesi 2024 - Ulus Atatürk Anıtı’na yapılan saygısızlık devam ediyor
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Ulus Atatürk Anıtı’na yapılan saygısızlık devam ediyor

Bu nasıl temizlik?

Ulus Atatürk Anıtı’na yapılan saygısızlık devam ediyor

Cumhuriyet’in kuruluÅŸuna tanıklık etmiÅŸ, BaÅŸkent’in simgesi Ulus Atatürk Anıtı’nın bakımsızlılığını gündeme taşıyan ve sorumlu olan resmi kurumlara yazılar gönderen Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’ne Ankara ValiliÄŸi’nden yanıt geldi. Valilik ayda en az bir kez Atatürk Heykeli mermer kaidesi ile çevresinin temizlendiÄŸini, en son 30.08.2017 tarihinde olmak üzere son 6 ay içerisinde 18 kez yıkıma çalışmasının yapıldığını belirtirken, anıt ve çevresinin hala kuÅŸ pislikleri, plastik su kapları, ekmek kırıntıları ve çöplerle çevrili olduÄŸu tespit edildi. Bu duruma tepki gösteren Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, ‘’Bu nasıl temizlik? Ãœlke koÅŸullarının var olma nedenini tasvirleyen bir sanat ve tarih abidesine olan duyarsızlık ve bu yaklaşım kabul edilemez’’ dedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, çöplerle, ekmek kırıntıları ve plastik su kaplarıyla çevrili Ulus Atatürk Anıtı’nın tüm resmi kurumlara yazı göndermelerine raÄŸmen bakımının yapılmadığını belirterek bu duruma tepki gösterdi.  

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Cumhuriyet’in kuruluÅŸuna tanıklık anıtın onarım ve güvenliÄŸinden sorumlu kurumlara resmi yazılarla anıtın bakımının yapılması için baÅŸvurmuÅŸtu. BüyükÅŸehir Belediyesi ve Koruma Kurulu’ndan gelen yazılarda kurumlar anıtın bakım ve sorumluluÄŸunu birbirlerinin üstüne atmıştı. Ankara ValiliÄŸi ise 19 Eylül 2017 tarihinde gönderdiÄŸi resmi yazıda ayda en az bir kez Atatürk Heykeli mermer kaidesi ile çevresinin temizlendiÄŸini en son 30.08.2017 tarihinde olmak üzere son 6 ay içerisinde 18 kez yıkıma çalışmasının yapıldığını belirtti. Ancak konunun sıkı takipçisi olan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin yaptığı tespitlerde söz edilen bakımdan eser görülemedi. Hala Cumhuriyetin kuruluÅŸuna tanıklık etmiÅŸ Ulus Atatürk Anıtın ve çevresinin plastik su kapları ekmek artıkları, kuÅŸ pislikleri ve çöplerle dolu olduÄŸunu bildiren Mimarlar Odası Ankara Åžubesi BaÅŸkent’in simgesine yönelik bu büyük duyarsızlığı kınadı.

Konuya iliÅŸkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, ‘’Ãœlke koÅŸullarının var olma nedenini tasvirleyen bir sanat ve tarih abidesine olan yaklaşım kabul edilemez. Ankara ValiliÄŸi temizlik ve bakım yaptığını söylüyor ama anıta gidip inceleme yaptığımızda hiçbir deÄŸiÅŸiklik göremiyoruz. Valilik ayda en az bir kez temizlendiÄŸini belirtmiÅŸ.  Kent merkezlerinden biri olan ve binlerce insanın geçiÅŸ noktası, dinlenme alanı olan anıt ile çevresi için yapılan temizliÄŸin yeterli olmadığı aÅŸikar. Ãœlke tarihinin önemli deÄŸerlerinden biri olan Ulus Atatürk Anıtı’nın, bugün getirildiÄŸi durum derhal ortadan kaldırılmalı. Bu konuda acilen ciddi önlemler ve tedbirler alınmalı’’  dedi.

 “Kendilerince itibarsızlaÅŸtırmaya çalışıyorlar”

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu durumun yaÅŸanmasında sorumlu Kültür Turizm Bakanlığı, Kültür Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne, Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi’ne ve Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Daire BaÅŸkanlığı’na resmi yazı yazarak, gerekli önlem ve tedbirlerin alınmasını, kusur ve eksikli tutum gösterenler hakkında yasal iÅŸlem tesisi edilmesini talep etmiÅŸtik. Konunun takipçisiyiz. Anıtın kimlik deÄŸerine yakışmayan hali ile bugünkü durumu son derece üzüntü vericidir. Atatürk ve simgesel figürleri ile birlikte üzerindeki günü tarifleyen sözlerle, sanat ve tarihi deÄŸeri büyük olan kabartmaların bulunduÄŸu mermer kaide üzerinde, bronz heykel ve konumlandığı meydan,  güvercinlerin yemleme alanı haline getirilmiÅŸ. Ankara’da Cumhuriyetin temsil aksı üzerindeki temsil mekânları ve anıtları üzerinden yürütülen siyasal hesaplaÅŸmanın bir sonucu olarak karşımıza çıkan Atatürk Anıtının bakımsızlığı ve çevresine müdahale edilmeyiÅŸi kasıtlıdır. Kendilerince itibarsızlaÅŸtırmaya çalışıyorlar ama biz buna izin vermeyeceÄŸiz.’’

Tarihçesi ile bir belge niteliği de taşıyan anıta dair bilgi de veren Candan, şunları kaydetti:

“Kurumunuzca da bilindiÄŸi üzere halkın  maddi katkılarıyla yaptırılmış, anıtın yaptırılması için tüm yurt çapında bir kampanya baÅŸlatılmış ve kampanya dahilinde açılan yarışmayı yürütmek üzere bir yurttaÅŸ komitesi kurulmuÅŸtur.  Yarışma sonucunda Avusturyalı heykeltraÅŸ Heinrich Krippel’in projesi kabul edilmiÅŸ ve yapımına baÅŸlanılmıştır. Heykel 24 Kasım 1927 tarihinde yapılan bir törenle açılmış olması ile taşıdığı belde deÄŸerinin yan ısıra anıtın sanatsal özelliklerine bakıldığında ise; heykel grubu olarak tasarlanmış ve tamamlanmış olması ile de yüksek sanat deÄŸeri taşımaktadır. Ayrıca esas vurgulayıcı olan, halkın KurtuluÅŸ Savaşı’nda gösterdiÄŸi birlik beraberlik sonucu ortaya çıkan baÅŸarının temsiliyetindeki  yüksek anlatım ifadesidir."










Toplam Görüntülenme : 55247
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!