Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar Sivas Numune Hastanesi tescil iptal kararını yargıya taşıdı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar Sivas Numune Hastanesi tescil iptal kararını yargıya taşıdı

Mimarlar Sivas Numune Hastanesi tescil iptal kararını yargıya taşıdı

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun kamuoyunda ÅŸok etkisi yaratan ve tepkiye yol açan Sivas Numune Hastanesi’ne yönelik tescil iptal kararını yargıya taşıdı.

Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu korunması gereken taşınmaz kültür varlığı olan Sivas Numune Hastanesi’nin tescilinin devamı yönünde iki defa karar bildirmiÅŸti. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tescilinin devamı yönündeki kararı iptal etti.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Sivas Ä°dare Mahkemesi BaÅŸkanlığı’na gönderilmek üzere Ankara Nöbetçi Ä°dare Mahkemesi BaÅŸkanlığı’nda açtığı dava ile, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun “Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 04.03.2016 tarih ve 2660 sayılı kararı ile tescil edilen tapunun 28 ada 1 parselinde kayıtlı Numune Hastanesi A Blok’unun tescil kaydının devamına karar verilen 23.02.2018 tarih ve 4176 sayılı kararına karşı yapılan itirazın kabulü ile Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 23.02.2018 tarih ve 416 sayılı kararının iptaline karar veren” 07.03.2018 tarih ve 929 sayılı kararının öncelikle yürütmesinin durdurulmasına takiben iptaline karar verilmesini talep etti.

Hukuka aykırı

Konuya iliÅŸkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, yapının Cumhuriyetin kuruluÅŸ döneminde kalkınma politikası gereÄŸince devlet öncülüğünde birçok ilde kurulan numune hastanelerinin örneklerinden birini temsil ettiÄŸini belirterek, “Sivas Numune Hastanesi Ä°nÅŸaatı 1940 yılında baÅŸlamış,1942 yılında hizmet vermeye baÅŸlamış olup 1952 yılına kadar tefriÅŸat ve tıbbı donanımı tamamlanarak Hastane bu yıllardan sonra aktif olarak Sivas ve çevre illere hizmet vermeye devam etmiÅŸtir.  Sivas Numune Hastanesi 1942’den itibaren binlerce insanın hayatında ve anılarında yaÅŸayan bir yapıdır. Dava konusu karar ile tescili kaldırılan yapı Sivas kent belleÄŸinde önemli bir yere sahiptir. Numune Hastanesi mimari ve estetik olarak da çevresinde bulunan tescilli Ä°ncili Hanım Türbesi, Arkeoloji Müzesi, Eski Cezaevi Binası ve Selçuk Anadolu Lisesi ile bir bütünlük oluÅŸturmaktadır. Bu nedenlerle dava konusu koruma yüksek kurulu kararı kamu yararına, 2863 sayılı Kanuna aykırıdır. Dava konusu iÅŸlem ile tescili kaldırılan ve Numune Hastanesi 2863 sayılı Kanun kapsamında korunması gereken taşınmaz kültür varlığıdır. Bu karar kanuna ve hukuka aykırıdır” diye konuÅŸtu.

Candan, “Bu ülkenin kültür varlıklarını korumaktan sorumlu en üst merci Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun iki defa tescilli yönünde karar veren Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararını iptal ettirmesine anlam veremiyoruz. Kültür varlıklarımız kime emanet? Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak kültür varlıklarımızın ve Cumhuriyet hafızamızın yok edilmesine karşı mücadeleye davam edeceÄŸiz. Sivas Numune Hastanesi’nin yıkımına izin vermeyeceÄŸiz” dedi.

Yıkım tehdidi altında

Candan, tescilli kültür varlığı hastanenin yıkım tehdidi altında olduğunu vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

“Tescilin devamına yönelik iptal kararının yürütmesi acilen durdurulmalıdır. Kültürel miras olan bu yapının yıkımı halinde telafisi imkansız zararlar ortaya çıkacaktır. Tescili kaldırılan yapının yıkımı yerine güçlendirilmesinin konu edilmesi gerekirken tescilinin kaldırılması yoluna gidilmesi kamu yararına aykırıdır. Ä°nÅŸa edildiÄŸi zamandan günümüze kadar özgün iÅŸlevini sürdürmesi ve Cumhuriyetin ilanı birlikte oluÅŸan çaÄŸdaÅŸ toplumda yer bulmasıyla süreklilik deÄŸerine sahiptir. Süreklilik deÄŸerine paralel olarak, gereksinimleri hala karşılıyor olması, topluma saÄŸladığı yarar ve Sivas’ın toplum yaÅŸamına katkıları da göz önünde bulundurulduÄŸunda ekonomik ve iÅŸlevsel deÄŸerini de koruduÄŸu anlaşılmaktadır. Sivas’ın kentsel hafızasını oluÅŸturan bir mekan olmasının yanı sıra taşıdığı anı deÄŸeri ve tarihsel deÄŸer nedeniyle de korunması gereklidir. Cumhuriyet döneminin yapılarından olan Numune Hastanesinin yıkılması, yıkarak inÅŸa etme sürecinden kaynaklanan hatalarının tekrar edilmesi ve hem ülkenin hem de Sivas’ın toplumsal hafızasından bir eserin daha yok edilmesi anlamına gelecektir. Yok edilmesi yerine korunması ve ihtiyaç duyduÄŸu bakım özgün özelliklerine göre yapılarak gelecek nesillere taşınması gereklidir.” 


Toplam Görüntülenme : 49698
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!