Sobe Gazetesi 2024 - Yargı MTA plan değişikliğinde yürütmeyi durdurma verdi
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Yargı MTA plan değişikliğinde yürütmeyi durdurma verdi

Yargı MTA plan değişikliğinde yürütmeyi durdurma verdi

Yargı, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin açtığı davada MTA Kampüsü plan deÄŸiÅŸikliÄŸini içeren, Çukurambar Mah 27035 ada 3 ,4, 5 ve 6 nolu parselleri kapsayan alanda yapılan 1/5000 ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸi ve 1/1000 ölçekli uygulama Ä°mar planı deÄŸiÅŸikliÄŸinin 3194 Ä°mar Kanunu’nun 9. Maddesi uyarınca re’sen onayına iliÅŸkin Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı iÅŸleminin yürütmesini durdurdu. Mahkeme gerekçesinde iÅŸlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doÄŸabileceÄŸine dikkat çekerken dava konusu iÅŸlemin ÅŸehircilik ilkeleri, planlama esasları ve imar mevzuatına aykırı olduÄŸunu belirtti.

Telafisi güç zararlara neden olur

Kararı deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “Çankaya ilçesi Çukurambar Mah 27035 ada 3,4,5 ve 6 nolu parselleri kapsayan alanda yapılan 1/5000 ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸi ve 1/1000 ölçekli uygulama Ä°mar planı deÄŸiÅŸikliÄŸinin 3194 Ä°mar Kanunu’nun 9. Maddesi uyarınca re’sen onayına iliÅŸkin Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’nın iÅŸleminin hukuka aykırılığına vurgu yaptı.  Mahkeme dava konusu iÅŸlemin genel düzenleyici bir iÅŸlem olduÄŸu dikkate alındığında uygulanması halinde telafisi güç zararlar doÄŸabileceÄŸini belirterek, 2577 sayılı kanunun 27. Maddesi uyarınca  dava konusu iÅŸlemin  yürütülmesinin durdurulmasına oy birliÄŸiyle karar verdi” dedi.

Kampüs bahçesindeki ağaçlara ilişkin tespit yapılmamış

Mahkemenin gerekçesinde adeta ders verdiğini dile getiren Candan, şunları söyledi:

“Mahkeme gerekçesinde plan notlarında ve imar planı açıklama raporunda kampüs içine gelecek olan Enerji Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve bakanlığa baÄŸlı ilgili ve iliÅŸkili kurumların mevcut binaların eski yerlerine mi yapılacağı yoksa MTA Genel Müdürlüğü kampüsü bahçesinde aÄŸaçlar kesilerek alan mı kazanılacağı konusuna açıklık getirilmediÄŸini belirtirken, inÅŸaat alanının dört katına çıkarılması ile yeni binaların nerede yer seçeceÄŸinin açık olmadığı kampüs bahçesi içindeki aÄŸaçların tespiti konusunda da plan açıklama raporunda bulunmadığı, yeÅŸil aks ve resmi kurumlar ve kamuya terk alanlar arasında kullanımları ayıran aksların belirtilmediÄŸini ve yapılan plan deÄŸiÅŸiklikleri ile planlama yapılar alan resmi kurum alanı, cami, otopark, rekreasyon alanı olarak planlanmış ve resmi kurum alanı için E.150 hmaks: serbest yapılaÅŸma koÅŸulları öngörüldüğünü ifade etmiÅŸ.”

Yoğun trafik hacmi oluşturur, şehircilik ilkelerine aykırı

Candan sözlerine şöyle devam etti:

“Gerekçede plan notlarında ve imar planı açıklama raporunda kampüs içine gelecek olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve bakanlığa baÄŸlı ilgili ve iliÅŸkili kurumların mevcut binaların eski yerlerine mi yapılacağı yoksa MTA Genel Müdürlüğü kampüsü alt yapıya olumsuz etki yapacağı, ulaşım taleplerini artıracağı, EskiÅŸehir Yolu üzerinde mevcutta olan kamu kuruluÅŸları, eÄŸitim tesisleri ve ticari tesislerin oldukça yüksek oranda trafik talebi oluÅŸturacağı, mevcut duruma ilave olarak gelen Bilkent Åžehir Hastanesi ile birlikte hastaneler bölgesi oluÅŸacağı, ODTÃœ tünel yolunun Öğretmenler Caddesine baÄŸlanması ile birlikte MTA kampüsünün güney kısmında da yoÄŸun trafik hacmi oluÅŸacağı MTA kampüsü içine bakanlığa baÄŸlı birimlerin toplanması ile birlikte hem EskiÅŸehir yolunun hem de Öğretmenler Caddesi’nin yükünün artacağı tek bir ada ölçeÄŸindeki deÄŸiÅŸikliÄŸin diÄŸer tüm fonksiyonları etkileyeceÄŸi de vurgulanıyor. Öte yandan mahkeme yine gerekçesinde altyapı için planlama ile çözüm getirilmeden, tek bir adaya müdahale etmenin planlama ilkelerine aykırı olduÄŸuna dikkat çekerek, emsal deÄŸeri 0,35 iken 1,50’ye çıkararak, inÅŸaat alanının dört katına çıkarıldığı, yoÄŸun yapı grubu ile gelecek kamu binaları çalışan ve hizmet alacakların yeni ulaşım talebi yaratacağı bunun da mevcut alt ÅŸehircilik ilkelerine planlama esaslarına ve imar mevzuatına aykırı olduÄŸu kanaatine vardığını belirtiyor.”


Toplam Görüntülenme : 46729
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!