Sobe Gazetesi 2024 - Yargı Ankara Çayyolu’ndaki Okçuluk Derneği’ne tahsis edilen alanın plan değişikliğini iptal etti
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Yargı Ankara Çayyolu’ndaki Okçuluk Derneği’ne tahsis edilen alanın plan değişikliğini iptal etti
Yargı  Ankara Çayyolu'ndaki Okçuluk DerneÄŸi’ne tahsis edilen alanın plan deÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti
 
31 Mart yerel seçimlerine sayılı gün kala 29 Åžubat 2019’da Okçuluk Ä°htisas Spor Kulübü DerneÄŸi’ne 29 yıllığına devredilen park alanına ruhsat verilmiÅŸti. Okçuluk DerneÄŸi’ne devredilen 10 bin 420 metrekarelik park alanında inÅŸaat çalışmasına baÅŸlanmıştı. Halkın da büyük tepki gösterdiÄŸi alan Gökçek döneminde bedelsiz verilmiÅŸti. Gökçek’in istifa ettirilmesinin ardından göreve gelen Mustafa Tuna ise bu kez de alanı “yap iÅŸlet devret modeli”  uygulanmak üzere park alanını yeniden Okçuluk DerneÄŸi'ne tahsis ederek yerel seçimden iki gün önce de ruhsatını vererek park alanını yapılaÅŸmaya açan süreci baÅŸlattı.

 
Okçuluk DerneÄŸi 12'den vuruldu.
 
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Okçuluk DerneÄŸi'ne tahsis edilen Koru Mahallesi 15569 ada 3 sayılı park alanı olan alana iliÅŸkin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ile 1/5000 ölçekli nazım imar planı deÄŸiÅŸikliÄŸinin onaylanmasına dair 14.05.2018 tarih ve 850 sayılı BüyükÅŸehir Belediye Meclisi kararını yargıya taşımıştı.Ankara 2.idare Mahkemesi, plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin park alanı olan alana yoÄŸunluk artışı getirdiÄŸi, ÅŸehircilik esasları ve planlama ilkeleri ile kamu yararına  aykırı olduÄŸu için planı iptal etti. Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan “Yargı’nın bu kararı Okçuluk ihtisas DerneÄŸi’nin rant amaçlı planlarını bitirdi. Okçuluk DerneÄŸi 12den vuruldu” dedi.
 
Rant avcılığına soyunanlar hedeflerini vuramamışlardır.
 
Kökeni insanoÄŸlunun avcılık günlerine dayanan okçuluk sporu ile  rant avcılığına soyunanlar , hedeflerini vuramamışlardır. Ava giderken hukuk mücadelesi ile karşılaÅŸmışlardır diyen Candan şöyle devam etti: “ Mahalleli yaÅŸam alanlarının daraltılmasına karşı Okçuluk DerneÄŸi’ne verilen bu alana iliÅŸkin bir çok kez Mimarlar Odası Ankara Åžubesi ile bir araya geldi. Kamuya ait alanların peÅŸkeÅŸ çekilmesine yönelik  birlikte mücadele edildi. Plan deÄŸiÅŸikliÄŸini yargıya taşıdığımız süreçte, yargı, dava konusu iÅŸlem ile ilk plana göre Park Alanı olarak korunması durumunda toplam inÅŸaat alanı 312 m2 olacak iken, “1. Spor alanında Emsal E=0.35, Yençok=12,00 m’dir.” yapılaÅŸma koÅŸulu ile yoÄŸunluÄŸun artırıldığı ve toplam inÅŸaat alanı 3648 m² ye çıkarıldığı, yoÄŸunluk artıran plan kararlarına yönelik olarak “kentsel teknik altyapı etki deÄŸerlendirmesi raporu, analizi” yapılmadığı, plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılırken gerekli araÅŸtırma ve analizlerin yapılmadığı, yapılan deÄŸiÅŸikliklerin teknik ve nesnel gerekçelere dayanmadığı, zorunluluk ve kamu yararı içermediÄŸi gerekçesiyle  planları iptal etti. Bir kamusal alanın ranta kurban edilmesine izin verilmedi .”  
 
Planlama sürecinde halk katılımı yok
 
Candan yargının verdiÄŸi kararda “Plan açıklama raporu” incelendiÄŸinde katılımcılık ve yerel halkın ihtiyaç ve taleplerine yönelik anket, kamuoyu yoklaması ve araÅŸtırması, toplantı, çalıştay, internet ortamında duyuru ve bilgilendirme gibi yöntemler ve bunlara iliÅŸkin analizlere yer verilmediÄŸi, yerel halkın taleplerine iliÅŸkin kararlar alınmadığının altını çizerek, planlamada katılımcılığın ve ortak aklın hayat bulmasının önemini de vurguladığını belirterek, yargı kararının Ankaralılar ve mahalleliler için sevindirici olduÄŸunu, rant avına çıkanların, Mimarlar Odası’nın hukuksal ağına yakalandığını ifade etti.  


Toplam Görüntülenme : 37175
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!