Sobe Gazetesi 2024 - Corona’da millet can derdindeyken, iktidar Saraçoğlu’nda rant derdine düştü
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Corona’da millet can derdindeyken, iktidar Saraçoğlu’nda rant derdine düştü

Corona’da millet can derdindeyken, iktidar SaraçoÄŸlu’nda rant derdine düştü

Koronavirüs salgınının etkisini artırdığı, tüm vatandaÅŸların can derdine düştüğü ülkemizde, iktidarın rant peÅŸinde koÅŸması pes dedirtiyor. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Cumhuriyet’in ilk toplu konut projesi, kent merkezindeki ender nefes alma mekanlarından olan Alman Mimar  Paul Bonatz tarafından tasarlanan SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde sondaj çalışmaları yapıldığını duyurdu.

SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde daha önce de kırmızı iÅŸaretlemeler ve sondaj çalışması yapıldığını hatırlatan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, ‘’Millet can derdinde, iktidar SaraçoÄŸlu’nda rant derdinde. Koronovirüs nedeniyle en çok nefese ihtiyacımız varken nefes, iktidar Ankara’da kent merkezindeki ender nefes alma mekânımızı yok etmeye çalışıyor. SaraçoÄŸlu’nu bi rahat bırakın’’ diyerek tepki gösterdi.

“SaraçoÄŸlu Mahallesini bırakın, önce Numune Hastanesini yeniden hizmete açmak için ihale açın” 

Candan, ‘’Cumhuriyet’in ilk toplu konut projesi, kent merkezindeki ender nefes alma mekanlarından olan SaraçoÄŸlu Mahallesi’ndeki rant sevdası bitmiyor. Daha öncede sokaklarda ve çevresinde rakamlarla kırmızı iÅŸaretlemeler ve sondaj çalışması yapılan SaraçoÄŸlu’da yeni sondaj çalışması yapıldığını tespit ettik. Zorla tahliyelerle insansızlaÅŸtırılarak çöküntü alanı haline getirilerek, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na devredilen SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde yapılan sondaj çalışmaları endiÅŸe yaratıyor. SaraçoÄŸlu Mahallesi için ilk Türk Mimarlığı örneÄŸi diyecek kadar mimarlık kültüründen bihaber Çevre Åžehircilik Bakanı,  kentsel dönüşümle ilgili verdiÄŸi demeçlerde, SaraçoÄŸlu Mahallesi için Haziran ayına kadar ihalesini yapacağız diyebiliyor. Bakanlığın önceliÄŸi SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin talanı için altına otopark yapılacak ve kamusal deÄŸerini yitirecek satış ve inÅŸai süreçler deÄŸildir. Çevre Åžehircilik Bakanı, Covid19 sürecinde sürekli vakalar ikiye katlanarak artarken, insanların Covid19 endiÅŸesiyle hastaneleri gitmek istemediÄŸi bir süreçte, kent merkezindeki hastanelerin yaÅŸamsal ihtiyacımız olduÄŸu ÅŸu günlerde yeniden hizmete açılması için ihale açması gerekir. SaraçoÄŸlu Mahallesini bırakın, önce Numune Hastanesini yeniden hizmete açmak için ihale açın” dedi. 

“Kamu gücünü saÄŸlık için ve saÄŸlık mekanlarını hizmete açmak için kullanmak yerine, SaraçoÄŸlu Mahallesinde sondaj yaptırmaya kullanmak, doÄŸayı, kültür varlığını talan ederek nefes kanallarımızı tıkamak, covidden daha tehlikelidir.”

‘’SaraçoÄŸlu Mahallesini artık rahat bırakın, doÄŸal ve kültürel varlıklarımızın talanından vazgeçin’’  diyen  Candan,  “SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin gelecek kuÅŸaklara aktarılması, Cumhuriyet’in mahalle iliÅŸkisinin kentin orta yerinde nasıl kurulduÄŸunun gözler önüne serildiÄŸi ve yok olmakta olan unutulan mahalle kültürünün yeÅŸerdiÄŸi yerdir. AÄŸaçları ile kendi habitatını oluÅŸturan flora ve faunası ile insan doÄŸa birlikteliÄŸinin en nadide eseridir. AÄŸaçları, yapıları ve alanın tamamı tescilli kültür varlığı olan SaraçoÄŸlu Mahallesi özgündür, anı ve hafıza mekânıdır. Cumhuriyet’in ilk toplu konut alanına dair 1994 yılında bu yana her türlü rant giriÅŸimine kararlı bir ÅŸekilde mücadele ettik. SaraçoÄŸlu Mahallesi'nin altına otopark yapılmasını da içeren koruma amaçlı imar planı iptal edildi. SaraçoÄŸlu için mücadele ve yargı kararları ortaydayken, Covid 19 ile mücadele döneminde en önemli gündem maddemiz saÄŸlıktır, kolay eriÅŸilebilen, Numune hastanesi, Yüksek ihtisas Hastanesi, Dışkapı çocuk Hastanesi, Fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi gibi kapatılan hastanelerimizin hizmete açılmasıdır.  Kamu gücünü saÄŸlık için ve saÄŸlık mekanlarını hizmete açmak için kullanmak yerine, SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde sondaj yaptırmaya kullanmak, doÄŸayı, kültür varlığını talan ederek nefes kanallarımızı tıkamak, covidden daha tehlikelidir. Yönetenler SaraçoÄŸlu Mahallesi ile aralarına sosyal mesafe  koysunlar ve katı izalosyon dönemine geçsinler”diye konuÅŸtu.

SaraçoÄŸlu Mahallesi kent merkezinde konut dokusu ve peyzajı ile birlikte kent güvenliÄŸinin garantisidir”

Candan, SaraçoÄŸlu Mahallesi’ni yok edecek, habitatını bozacak her türlü giriÅŸimin karşısında olacaklarını, SaraçoÄŸlu Mahallesi’ni kamusal yaÅŸama kazandırana kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Candan, “SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin bir aÄŸacına, binasına ve toprağın altına girmeye çalışan her iÅŸ makinesi ve hareketine emir verenler,  er geç yargı önünde hesap verecekler. SaraçoÄŸlu Mahallesi kent merkezinde konut dokusu ve peyzajı ile birlikte kent güvenliÄŸinin garantisidir”


Toplam Görüntülenme : 37878
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!