Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar, 19 Mayıs Stadyumu’nun içinde olduğu Atatürk Kültür Merkezi alanı mücadelesini sürdürüyor
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar, 19 Mayıs Stadyumu’nun içinde olduğu Atatürk Kültür Merkezi alanı mücadelesini sürdürüyor

Mimarlar, 19 Mayıs Stadyumu’nun içinde olduÄŸu Atatürk Kültür Merkezi alanı mücadelesini sürdürüyor

Mücadele devam ediyor, 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkışı yok sayamayacaksınız

Mimarlar, AKM alanına millet bahçesi yapılması planına, yürütmeyi durdurma ve iptal talebiyle dava açtı

Atatürk Kültür Merkezi alanlarının millet bahçesi adı altında rant bahçesi haline getirilmesine yol açan koruma kurulu kararını yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Cumhuriyet değerlerinin korunması mücadelesine devam ediyor.

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, ‘’19 Mayıs Stadyumu’nun içinde olduÄŸu Ankara’da 5 bölgeden oluÅŸan AKM alanlarında tescilli ve korunması gereken cumhuriyet deÄŸerlerimiz tarumar edildi. 19 Mayıs Stadyumu adını Atatürk ‘ün Samsun’a çıkışından alır.  19 Mayıs Stadyumu Cumhuriyetin gençliÄŸe ve spora  verilen önemini ortaya koyacak ÅŸekilde tasarlanmış ve bu süreçte yapılmış spor kompleksinin ilkidir. 19 Mayıs stadyumu hukuksal süreçlerimiz devam ederken yıkıldı. Cumhuriyetin temsil kenti olan BaÅŸkent Ankara’da, yaÅŸanan yıkımların rejimle hesaplaÅŸmanın karşılığı olduÄŸunu biliyoruz.  19 Mayıs Stadyumu’nun yıkılması bunun göstergelerinden birisidir. 19 Mayıs’ta bir ülkenin kurtuluÅŸu için Atatürk’ün Samsun’a çıkışının simgesini yok ederek unutturmaya çalışanlar bilsin ki, 19 Mayıs özgürlüğe giden adım dır, asla unutulmaz ve bellekler bunu hep hatırlar. Cumhuriyet deÄŸerleri ile talan edilen doÄŸal ve kültürel varlıklarımız için mücadeleye devam edeceÄŸiz. Atatürk Kültür Merkezi alanına, millet bahçesi yapılması planına onay veren kurul kararına açtığımız devam ederken,  ÅŸimdi de Çevre Åžehircilik Bakanlığı’na, AKM de yapılan millet  bahçesi planına yürütmeyi durdurma ve plan iptal talebiyle Ankara Nöbetçi Ä°dare Mahkemesi’nde dava açtık. Süreci yakından takip ediyoruz’’ dedi.

Atatürk Kültür Merkezi alanlarında millet bahçesi planın yürütmesi acilen durdurulmalıdır

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

‘’ I Nolu CumhurbaÅŸkanlığı Kararnamesi ve Hükümleri ve 3194 sayılı Ä°mar Kanunun 9.maddesi uyarınca resen onaylanan AltındaÄŸ Ä°lçesi Atatürk Kültür Merkezi Alanı 1.Etap Millet Bahçesine iliÅŸkin Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 07.11.2019 tarih ve 1336 sayılı kararı, Ankara II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 28.08.2019 tarih 3908 sayılı kararı ve Ankara Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun 28.08.2019 tarih 67 sayılı kararı ile uygun görülen 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama Ä°mar Planı DeÄŸiÅŸikliÄŸinin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Ankara Nöbetçi Ä°dare Mahkemesi’nde dava açtık.  Rant odaklı büyük projelerin sermaye birikiminin arttırılmasının, Cumhuriyet dönemi stadyumların yıkılmasının bir parçası olan millet bahçesi, koruma mevzuatına, kamu yararına, ÅŸehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve hukuka aykırıdır. Uygulanması halinde telafisi güç zararların doÄŸmasına neden olacağından, yürütmesi acilen durdurulmalıdır.’’

‘’Biz bu ülkenin deÄŸerlerini ve bilgisini emperyalistlere peÅŸkeÅŸ çekmiÅŸ  bir kuÅŸağın deÄŸil, bu ülkenin kültürünü ve deÄŸerlerini koruyarak emperyalistlere karşı mücadele etmiÅŸ insanların çocuklarıyız. Yasa taslaklarıyla bütçesizleÅŸtirmekle bizi yıldıramazsınız.’’

Candan, şunları söyledi:

‘’Rantın ve Cumhuriyetle hesaplaÅŸmanın mekânsal karşılığı olan millet bahçeleri yeÅŸil alan üretme kılıfıyla ideolojik olarak planlandı. AKP hükümetinin ve yerel yönetimlerinin kente dair yaptığı her ÅŸey, her yıkım ideolojiktir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’ni, bu halkın  en deÄŸerli, yeÅŸil alanı öğrenme alanını talan eden bir zihniyet, bizim karşımıza çıkıp yeÅŸil alan yapıyoruz demesin. Millet bahçelerinde hem neoliberal politikalarını hem de siyasal Ä°slam’ın Cumhuriyetle mekânsal hesaplaÅŸmasını görüyoruz. Kentin bilimsel planlamasını, kentin sistematiÄŸini, insan doÄŸa politikasını benimsemeyen,  entelektüel birikimin ortadan kaldırılması bellek deÄŸerinin yok edilmesi, kentlerin insan odaklı deÄŸil rant odaklı deÄŸiÅŸiminin sorumluluÄŸu AKP politikalarıdır. Millet bahçeleri de bu ideolojinin bir parçasıdır. Meslek odalarına yönelik saldırılar da bu ideolojinin bir ürünüdür. Bu ülkenin kurgulanmasında emperyalizme karşı mücadele etmiÅŸ insanların çocukları olarak Cumhuriyet deÄŸerlerini savunuyoruz. Cumhuriyet mimarlığı özgünlüğü ve modernitesinin geliÅŸtirilmesinin mücadelesini veriyoruz. Biz bu ülkenin deÄŸerlerini ve bilgisini emperyalistlere peÅŸkeÅŸ çekmiÅŸ  bir kuÅŸağın deÄŸil, bu ülkenin kültürünü ve deÄŸerlerini koruyarak emperyalistlere karşı mücadele etmiÅŸ insanların çocuklarıyız. Yasa taslaklarıyla, bütçesizleÅŸtirmekle bizi yıldıramazsınız.’’


Toplam Görüntülenme : 37383
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!