Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar Millet bahçesi adı altında AKM’de devam eden talanın peşini bırakmıyor
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar Millet bahçesi adı altında AKM’de devam eden talanın peşini bırakmıyor

Mimarlar Millet bahçesi adı altında AKM’de devam eden talanın peÅŸini bırakmıyor

Mimarlar, AKM Kentsel Tasarım Onayı ve Park Bahçeler kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, dava süreçlerine rağmen Atatürk Kültür Merkezi alanlarında devam eden talanın peşini bırakmıyor.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ankara Nöbetçi Ä°dare Mahkemesi’nde, Ankara II Nolu Koruma Bölge Kurulu 15.01.2019 tarih ve 3557 karar nolu  "Atatürk Kültür Merkezi 1.Bölgede yer alan 13.09.1981 tarih ve 3116 sayılı kararı ile tescilli Åžeref Tribünü, Tavla Binası ve Merasim Pistinin bulunduÄŸu alana iliÅŸkin hazırlanan 1/2000 ölçekli Kentsel Tasarım Projesinin onaylanması" kararı ile Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 07.11.2019 tarih ve 1336 karar nolu "Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’nın itirazının kabulüne, Park ve Bahçeler Müdürlüğü Binasının 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı niteliÄŸi taşımaması nedeniyle 3908 sayılı kararın Park ve Bahçeler Müdürlüğü Binasına iliÅŸkin kısmının iptali" kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle dava açtı.

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “AKM alanlarında tescilli ve korunması gereken bölgelerin yıkılarak, millet bahçesi adı altında rant bahçesi yapımı, dava süreçlerine raÄŸmen devam ediyor. Atatürk Kültür Merkezi Kentsel Tasarım Onayı ve Park Bahçeler kararının yürütmesin durdurulması ve iptali için dava açtık. Park Bahçeler Müdürlüğü binası korunacak yapı statüsündeyken kurul kararı ile kültürel miras niteliÄŸindeki yapının yıkımına kılıf hazırlanmıştır. Kurul aynı iller bankasında olduÄŸu gibi gelecek nesillerin kültür varlığı olan bir yapı görebilme hakkını koruyamamıştır” dedi.

Yeşil alan yapıyoruz aldatmacasının altında katmerli bir yıkım var

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Ankara’da 5 bölgeden oluÅŸan Atatürk Merkezi alanlarında 1.etabına baÅŸlanan, 398 milyon liraya ihale edilen Millet Bahçesi kamu yararına hizmet etmemektedir, zira Ego Hangarları yerine baÅŸlanan Merkez Ankara Projesi millet bahçesini adeta projeye dahil bir unsur gibi kullanmakta ve gerek internet sitesinde gerek Ankara’nın dört bir yanındaki ilan panolarında verilen ilanlarda ‘en büyük bahçesine komÅŸu olun, 1,7 milyon metrekare büyüklüğüyle göz dolduran Millet Bahçesi’nde doÄŸrudan eriÅŸim imkanı olan proje bir köprü vasıtasıyla Millet Bahçesi’ne baÄŸlanacak ve yaÅŸam alanınızın bir parçası haline gelecek’ ifadeleri yer almaktadır. Merkez Ankara Projesi’nin tam anlamıyla reklam ve tanıtım unsuru haline gelen Millet Bahçesi’nin arka bahçesi olacağı aÅŸikardır.”

Candan, “Niyetin, dibe vuran inÅŸaat sektörünün önünü açmak ve deÄŸerlerimizi yok etmek olduÄŸu ortadadır. Nerede bir millet bahçesi varsa yanında ya büyük ölçekli rant projeleri ya da yok etmek istedikleri Cumhuriyet deÄŸerleri vardır. ‘YeÅŸil alan yapıyoruz' aldatmacasının altında katmerli bir yıkım ve rant projesi otopark yapımıyla bir kez daha gözler önüne serilmiÅŸtir. Alanın tamamında otopark yapılması Ankara'nın ulaşımını da tıkayacaktır” dedi.


Toplam Görüntülenme : 37460
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!