Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar, doğal ve kültürel varlıklarımızın talanına karşı tüm Türkiye’de mücadeleye devam ediyor
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar, doğal ve kültürel varlıklarımızın talanına karşı tüm Türkiye’de mücadeleye devam ediyor

Mimarlar, doÄŸal ve kültürel varlıklarımızın talanına karşı tüm Türkiye’de mücadeleye devam ediyor

Yargı, Bartın Güzelcehisar lav sütunlarının korunması için devrede

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin, doÄŸal varlıklara telafisi mümkün olmayan ekolojik hasar verecek olan, Bartın Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahili Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi ihalesinin iptali için açmış olduÄŸu davada, sevindirici bir geliÅŸme yaÅŸandı. 

Ankara Bölge Ä°dare Mahkemesi 6. Dava Dairesi, iptal davasında açılan davanın reddine karar veren Zonguldak Ä°dare Mahkemesi’nin kararını bozdu. Mahkeme red kararının kaldırılmasına ve dava hakkında yeniden karar verilmek üzere dosyanın mahkemesine gönderilmesine karar verdi.

Kararı deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “Ankara Bölge 6.Ä°dari Dairesinin bozma kararı kamu yararı ve doÄŸal ve kültürel varlıklarımızın korunması adına önemli bir aÅŸamadır. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak, ülkemizin doÄŸal, kültürel ve tarihi tüm varlık deÄŸerlerinin geleceÄŸe taşınması konusundaki kararlılığımızdan vazgeçmiyoruz ve yargının kamu varlıklarımızın yanında duran tavrı umutlarımızı büyütüyor” dedi.

Peyzaj değişimini hızlandıracak ve ekosisteme telafi mümkün olmayan zararlar verecek

Candan, “Türkiye’nin 112. tabiat anıtı olarak ilan edilmiÅŸ olan ve 80 milyon yıl önce volkanlardan akan lavların soÄŸuyup kristalleÅŸmesiyle kaya haline dönüşen bazalt sütunları çevresi için hazırlanan peyzaj projesi yanlış uygulamalar içermektedir. Bu kapsamda Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Kent Ä°zleme Merkezi üyeleri Bartın Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesine iliÅŸkin yerinde inceleme yapmıştır. Kıyı-deniz-kumul ve jeolojik formasyonların birleÅŸtiÄŸi bir doÄŸa harikası olarak ülke topraklarının en önemli varlıkları olan lav sütunlarının rekreasyona açılması, peyzaj deÄŸiÅŸimini hızlandıracak ve ekosisteme vereceÄŸi zararların telafisi olmayacaktır” diye konuÅŸtu.

Koruma mevzuatına aykırı uygulamalar yapılmaktadır

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Dava konusu uygulama, Koruma Amaçlı Ä°mar Planı kesinleÅŸmeden uygulama projesi adı altında birinci derece doÄŸal SÄ°T alanında kayaları delerek, ekolojik dengeyi bozmaktadır ve koruma mevzuatına aykırıdır. Bartın Ä°l Kültür Turizm Müdürlüğü 2016 yılında bölgenin daha koruma amaçlı planı bulunmadan Güzelcehisar sahili için yaptığı projeyi Bartın Karadeniz Kalkınma Ajansı’na vermiÅŸtir. Hem Ä°l Kültür Müdürlüğü, hem Bartın ValiliÄŸi  ‘Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahili'nin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi’ adı altında yeryüzü harikası olan bazalt sütunlarında geriye dönüşü olmayan zararlara neden olacak bu projeyi uygulamaya baÅŸlamıştır.  Güzelcehisar Lav Sütunları büyük tehdit altındadır. Demir borularla 6 metreye kadar yükselen yürüyüş platformu, seyir terası adı altında kayalar delik deÅŸik edilerek baÄŸlantılar yapılmış, deniz üzerinde ahÅŸap köprü, festival alanı, yürüyüş yolları ile birinci derece doÄŸal SÄ°T alanında yapımı uygun olamayan bir projede ısrar edilmiÅŸtir. Yeryüzünde sayılı örneklerinden biridir, tüm bu yapılanlar gereken önemin verilmediÄŸini göstermektedir.  Bu projenin deniz-kıyı-sahil jeolojik formasyonun yarattığı coÄŸrafik bütünlüğü ve silüeti bozduÄŸu tartışmasızdır.”

Planların kademeli birlikteliği ilkesine aykırı bu sürecin kamu yararı ile bağdaşmadığı tartışmasızdır

Candan, Güzelcehisar Köyü Hisar Mahallesi Sahil Kesimi Koruma Amaçlı Nazım Ä°mar Planı’nın 28.05.2017 tarihinde onaylandığına dikkat çekerken, Ankara 2 nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahili'nin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesini deÄŸerlendirmek için, koruma amaçlı imar planının kesinleÅŸmesini beklemesi gerektiÄŸini söyledi. 

Candan, “kesinleÅŸmesi ÅŸartı” ile proje onaylamasının koruma mevzuatı mantığı ile baÄŸdaÅŸmadığını da vurguladı.

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Öncelikle ortada bir koruma amaçlı plan olması gereklidir.  Hatta tabiat anıtı yönetim planı bu koruma amaçlı planın altlığı olmalıdır, sonra uygulama projesi koruma planı ve yönetim planına uygun olarak hazırlanmalıdır. Oysa ki dava konusu uygulama projesi iÅŸi ihalesinden ve uygulamasından çok sonra yönetim planı yapılması iÅŸi, ihaleye konu edilmiÅŸtir. Planların kademeli birlikteliÄŸi ilkesine aykırı bu sürecin kamu yararı ile baÄŸdaÅŸmadığı tartışmasızdır.”


Toplam Görüntülenme : 36761
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!