Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar TOGO ikiz kulelerindeki hukuksuzluğun peşini bırakmıyor
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar TOGO ikiz kulelerindeki hukuksuzluğun peşini bırakmıyor

Mimarlar TOGO ikiz kulelerindeki  hukuksuzluÄŸun peÅŸini bırakmıyor

Togo kuleleriyle BaÅŸkent’teki rant düzenini ortaya çıkaran Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, bu konudaki hukuki mücadelesini sürdürüyor.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, TOGO ikiz kulelerine ilişkin hukuki sürecin ne aşamada olduğunu anlattı

 Candan, ÅŸunları söyledi:

  ‘’ TOGO ikiz kulelerine iliÅŸkin plan iptali ve mühürlememe kararını yargıya taşımıştık. Ankara 12.Ä°dare Mahkemesi dava konusu iÅŸlemin iptaline karar verdi. Yargı kararları çerçevesinde Ankara BüyükÅŸehir Belediyesinin istinaftan feragat etmiÅŸ ve Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi, Ä°mar Daire BaÅŸkanlığı, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin açtığı dava sonucu TOGO kulelerinin olduÄŸu yapıyı mühürlemiÅŸ ve  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’ne, inÅŸaatın mühürlendiÄŸine dair resmi yazı göndermiÅŸti. Kamuoyunda büyük yankı yaratan uzun süredir kent suçlarına yönelik verdiÄŸimiz bu mücadele ile BaÅŸkent’teki organize imar iliÅŸkileri Ankara halkı ve kamuoyu tarafından sorgulanmaya baÅŸladı.’’

 TOGO ikiz kulelerinde mührün kaldırılması, hukuk devleti ilkesine ve anayasaya aykırıdır

 Candan, daha sonra Togo Ä°kiz Kuleleri'ndeki mühür mahkeme kararıyla kaldırıldığını da belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

 ‘’ Ankara Bölge Ä°dare Mahkemesi 5. Ä°dari Dava Dairesi, ehliyetten red gerekir diyerek TOGO ikiz kulelerindeki mühürlemeye iliÅŸkin mahkeme kararını kaldırdı. Togo Kuleleri'nde aylar öncesinde BüyükÅŸehir Belediyesi'nce konulan mühür yine büyükÅŸehir ekiplerince söküldü ve inÅŸaat kaldığı yerden tekrar baÅŸladı.  Ama biz bu hukuksuzluÄŸu kabul etmedik ve mücadeleyi bırakmadık. Ankara Bölge Ä°dare Mahkemesi’nin mührü kaldırma kararını Danıştay’a temyize baÅŸvurduk. Karar Anayasa’ya da aykırı olduÄŸu için Anayasa Mahkemesine de baÅŸvuruda bulunduk. Anayasal bir kuruluÅŸ olan Mimarlar Odasının idari iÅŸlemlere karsı dava açma ehliyetine sahip olmadığını kabul etmek yargının kendisini iÅŸlevsiz hale getirmesi neticesini doÄŸurmaktadır. Kamu yararını savunan ve Anayasa’dan aldığı güçle kamu adına denetim yapan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  verilen iptal kararının uygulanmasını isteme ve söz konusu iÅŸlem iptal edilinceye kadar doÄŸurduÄŸu tüm etki ve sonuçların giderilmesini talep etme hakkına sahiptir.  Ankara Bölge Ä°dare Mahkemesi 5.Ä°dari Dava Dairesi kararı, hukuk devleti ilkesine ve Anayasa’nın 125.maddesine  aykırıdır. Ä°mar planını iptal edip, iptal kararından sonra yapılması zorunlu mühürleme iÅŸleminde ‘dava açamazsın, ehliyetin yoktur’ demek  mahkeme olarak verilen iptal kararının bir hükmü yoktur’ anlamına gelmektedir.  Bu davada hukuk güvenliÄŸinin tesis edilemediÄŸi, yargının verdiÄŸi kararlarını uygulanamaz hale getirildiÄŸi görülmektedir. Adalet tesis edilene kadar mücadeleden vazgeçmeyeceÄŸiz’’


Toplam Görüntülenme : 28143
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!