Sobe Gazetesi 2024 - Yargı, Karataş’ta vadi sistemini ve ekolojiyi alt üst edecek plan değişikliğini iptal etti
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Yargı, Karataş’ta vadi sistemini ve ekolojiyi alt üst edecek plan değişikliğini iptal etti

Yargı, KarataÅŸ’ta vadi sistemini ve ekolojiyi alt üst edecek plan deÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti

Mimarlar: Büyükşehir Belediyesi koruma ilkelerini benimseyerek bütüncül planlama yapmalıdır

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,   hukuka aykırı Çankaya ilçesi, KarataÅŸ Mahallesi Kırsal YerleÅŸim Alanı ve Çevresi'ne iliÅŸkin Ankara BüyükÅŸehir Belediye Meclisi'nin 15.11.2019 tarih ve 1513 sayılı kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı deÄŸiÅŸikliÄŸini iptali için dava açmıştı.

Ankara 5. İdare Mahkemesi, dava konusu işlemlere ilişkin, üst ölçekli dayanak planın iptal edilmiş olması nedeniyle davaya konu plan değişikliği işleminin hukuka aykırı olduğunu belirterek, dava konusu işlemi iptal etti.

Konuya iliÅŸkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “Yargı, ODTÃœ Ormanları ile baÅŸlayan Mogan ve Eymir Havzasına saplanan GüneydoÄŸu Ankara vadi sistemlerinin sürekliliÄŸini ve hava koridorunu yok edecek, ekolojiyi alt üst edecek, tarım ve orman alanlarını yapılaÅŸmaya açarak yüksek nüfus yoÄŸunluÄŸu getirecek üst ve alt ölçekli plan deÄŸiÅŸikliklerini iptal etmiÅŸtir. DoÄŸal ve kültürel varlıklarımızın talanını devam ettiren ve mahkeme kararlarının arkasını dolanan plan deÄŸiÅŸikliklerine son verilmelidir. Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi, açık yeÅŸil alanlarımızı, vadilerimizi ve ormanlarımızı koruyacak bütüncül planlama anlayışıyla hareket etmelidir” dedi.

Ankara vadi sistemlerinin sürekliliğini yok edecek planlamaya izin vermeyeceğiz

Candan, alana iliÅŸkin Ankara BüyükÅŸehir Belediye Meclisi`nin 21.11.2018 tarih ve 1829 sayılı kararı ile onaylanan; “GüneydoÄŸu Ankara Planlama Bölgesine iliÅŸkin 1/25000 ölçekli Nazım Ä°mar Planı’nın da açtıkları dava sonucu iptal edildiÄŸini hatırlatarak,  ““Kamu yararına aykırı üst ölçekli iptal edilirken,   Ankara BüyükÅŸehir Belediye Meclisi tarafından 1/5000 ölçekli nazım imar planı deÄŸiÅŸikliÄŸi yapıldı. Ankara 5. Ä°dare Mahkemesi de, dava konusu iÅŸlemlere iliÅŸkin üst ölçekli planın iptal edildiÄŸini belirterek, vadiler sistemini yok edecek, orman alanlarını yapılaÅŸmaya açacak 1/5000 ölçekli nazım imar planı deÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti. Mahkeme üst ölçekli plana dair kamu yararını gözeten bilirkiÅŸi raporunu esas aldı” dedi.

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“ODTÃœ Ormanları ile baÅŸlayan Mogan ve Eymir Havzasına saplanan GüneydoÄŸu Ankara vadi sistemlerinin sürekliliÄŸini yok edecek planlamaya izin vermeyeceÄŸiz. DoÄŸal ve kültürel varlıklarımızı rant uÄŸruna yok etmeyi hedefleyen tüm plan deÄŸiÅŸikliklerini yargıya taşıyacağız. BilirkiÅŸi raporunda da  KarataÅŸ Mahallesi’nin  Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırındaki Mogan gölünü besleyen dere ve akarsuların oluÅŸturduÄŸu doÄŸal bir havzadır olduÄŸu ve ‘GeliÅŸme Konut Alanı’ olarak belirlenmesinin yanlışlığına dikkat çekilmiÅŸtir.  Raporda, ODTÃœ Ormanları ile baÅŸlayan Mogan ve Eymir Havzası ile iliÅŸkilenen GüneydoÄŸu Ankara vadi sistemlerinin korunması gerektiÄŸi vurgulanırken, Mühye, KarataÅŸ Mahallelerinin ve çevresi, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırındaki Mogan Gölünü besleyen dere ve akarsuların oluÅŸturduÄŸu doÄŸal havza olduÄŸunu da belirtilmiÅŸtir. Rant odaklı, hukuka kamu yararına aykırı tüm plan deÄŸiÅŸikliklerini yargıya taşımaya devam edeceÄŸiz.”


Toplam Görüntülenme : 25209
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!