Sobe Gazetesi 2024 - Ermeni Katolik mezarlığı talanına onay veren Koruma Kurulu, tescil talebini de reddetti
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Ermeni Katolik mezarlığı talanına onay veren Koruma Kurulu, tescil talebini de reddetti

Ermeni Katolik  mezarlığı talanına onay veren Koruma Kurulu, tescil talebini de reddetti

Mimarlar: İnsanlık vasfının yitirildiği günlerdeyiz, yargıya taşıyoruz

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Kültür Turizm Bakanlığı Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na mezarlık tescili için baÅŸvurmuÅŸtu. Kurul, mezarlıktaki insan kemiklerinin tahribata uÄŸradığı gerekçesiyle tescil talebini reddetti.

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “Ulus’ta Ermeni Katolik mezarlarının üstüne,  Ä°tfaiye Meydanı esnafını zorla boÅŸaltmak için yapılan, hukuksuz geçici dükkân inÅŸaatına onay veren koruma kurulu, ÅŸimdi de mezarlık tescil talebini reddetti. Önce mezarlığın talanına onay verip, ÅŸimdi de mezarlık vasfı yitirildi diyorlar. Ä°nsanlık vasfının yitirildiÄŸi günlerdeyiz. Koruma Kurulu’nun çok kültürlülüğü ve Ulus’un tarihi dokusunu koruması gerekirken inÅŸaata onay vermesi ve tescil talebini reddetmesi içler acısıdır. Kültür varlıklarımız deÄŸerlerimiz kimlere emanet. Yargıya taşıyoruz” dedi.

 

Çok kültürlülüğe çok büyük saygısızlık yapılmıştır

Candan, şunları söyledi:

“Koruma kurulu mezarlık tescili için yaptığımız yazımıza “Kentsel SÄ°T Alanı ve “Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı” içerisinde kalan mülkiyeti Maliye Hazinesine kayıtlı tescilli 6953 ada 13 parselde geçici dükkan projesi kapsamında yapılan kazı çalışmalarında her ne kadar insan kemiklerine rastlanmış ise de kurulumuzca alınan 12.03.2021 tarih ve 1065 sayılı kararımızda belirtildiÄŸi üzere alanda bulunan insan kemiklerinin durumu büyük bir tahribata uÄŸradığı dolayısıyla mezarlık hüviyetinin kaybolduÄŸu anlaşıldığından ayrıca 15.02.2021 tarihli müze raporunda belirtildiÄŸi üzere ÅŸapel izlerine rastlanılmamış olması ve talep edilen bölge içerisinde tescilli vakıf eserleri müzesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Kültür  ve Turizm Bakanlığı binalarının bulunmasından ötürü alanının mezarlık alanı olarak tescili talebinin 2863 sayılı yasanın 6. Maddesi kapsamında deÄŸerlendirilemeyeceÄŸine karar verildi’ cevabını iletmiÅŸtir.  Bu cevap Anadolu topraklarındaki çok kültürlülüğe yapılan çok büyük bir darbedir.”

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

Dava süreçleri devam ederken Ä°tfaiye Meydanı esnafını zorla boÅŸaltmak için dükkânlar son hız bitirilmeye çalışılıyor. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak, süreci yakından takip ediyoruz. Bölge bilimsel kaynaklarda Ermeni ve Katolik Mezarlığı olarak görünmekte, ilgili parselin tapu sorgularında, kilisenin ve hamamında bulunduÄŸu tarihi eserler bulunmaktadır. Buna raÄŸmen inÅŸaatın hala devam ettirilmesi, mezarlık tescili talebimizin reddedilmesi artık bu ülkede tuzun koktuÄŸunu göstermektedir. Ä°tfaiye meydanı esnafını maÄŸdur eden ve tarihi deÄŸerlerimizi yok eden bu uygulamalardan vazgeçilmelidir. Öte yandan bu ülkede Ermeniler,  Lazlar, Yezidiler, Kürtler, Ezidiler ve Türkler Anadolu topraklarında hep birlikte yaÅŸamışlardır. Onların kemikleri bizim topraklarımıza karışmış durumdadır.  Din, dil, ırk ve etnik ayrımcılık yapmak,  nefret suçu ve insan hakkı ihlalidir. Mezarlığa beton dökerek dükkân yapılması vicdanlara sığmaz. Bu sürecin peÅŸini bırakmayacağız, mücadeleye devam edeceÄŸiz”


Toplam Görüntülenme : 25527
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!