Sobe Gazetesi 2024 - Yargı Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesini yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Yargı Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesini yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesini yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Gölbaşı’nda tarım alanlarını, yaban hayatını ve ekosistemi tehdit eden plan deÄŸiÅŸikliklerine yönelik hukuksal süreçlere devam ediyor. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  bu kapsamda özel çevre koruma bölgesini yapılaÅŸmaya açan, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi, Bahçelievler ve KaraoÄŸlan Mahalleri, Konya Yolu DoÄŸusu Kentsel Çalışma Alanına iliÅŸkin 1/5000 ölçekli Nazım Ä°mar Planı DeÄŸiÅŸikliÄŸi ile 1/1000 ölçekli Uygulama Ä°mar Planı DeÄŸiÅŸikliÄŸini yargıya taşımıştı.

Ankara 7. İdare Mahkemesi, söz konusu plan değişikliğinin hukuka aykırı olduğunu belirterek, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi, Bahçelievler ve Karaoğlan Mahalleri, Konya Yolu Doğusu Kentsel Çalışma Alanına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğini iptal etti.

 

Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesini yapılaÅŸma planı,  yargı kararları dikkate alınmadan hazırlanmıştır

Kararı deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BaÅŸkent’te az sayıda kalan yaÅŸam kaynağı doÄŸal alanlarımız tehdit altında ve ekolojik bütünlük, rant odaklı plan deÄŸiÅŸiklikleriyle parçalanıyor. Tarım alanlarının, yaban hayatının olduÄŸu, Mogan ve Eymir göllerinin bulunduÄŸu Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi yapılaÅŸmalarla yok edilmek isteniyor. Yargı bir kez daha, bilimin rehberliÄŸinde doÄŸal alanlarımızın korunmasından yana tavır koydu” dedi.

Candan sözlerine şöyle devam etti:

“Söz konusu plan deÄŸiÅŸikliÄŸi ile Gölbaşı’ndaki doÄŸal ve koruma altındaki alanlar tehdit ediliyor. Yargı, iptal kararında özel çevre koruma bölgesinin hassasiyetine iliÅŸkin mahkeme kararlarının dikkate alınmadığına dikkat çekmiÅŸtir. Mahkeme gerekçesinde yer alan ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak belirlenmiÅŸ ve hassasiyeti bulunan alanın neden toplu iÅŸyerine dönüştürüldüğünün ve bunun bir sonucu olarak yapı yoÄŸunluÄŸunun artırılmasının nedenlerinin açıkça ortaya konulamadığı, yine Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak belirlenmiÅŸ ve hassasiyeti bulunan alana yönelik olarak yapılan ve yargılamaya konu edilen kullanım kararlarına iliÅŸkin deÄŸiÅŸikliklerin yargı kararlarında yer verilen gerekçeler dikkate alınmadan hazırlandığı anlaşılmaktadır. Bu durumda, Ankara Ä°li, Gölbaşı Ä°lçesi, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi, Bahçelievler ve KaraoÄŸlan Mahalleri, Konya Yolu DoÄŸusu Kentsel Çalışma Alanına iliÅŸkin 1/5000 ölçekli Nazım Ä°mar Planı DeÄŸiÅŸikliÄŸi ile 1/1000 ölçekli Uygulama Ä°mar Planı DeÄŸiÅŸikliÄŸi planlarında hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmaktadır’ ifadeleri haklılığımızı tescil etmektedir”

Plan değişikliği ile mahkeme kararları yok sayılıyor

 Candan, bilirkiÅŸi raporunda yer alan “Ankara Ä°li, Gölbaşı Ä°lçesi, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi, Bahçelievler ve KaraoÄŸlan Mahalleri, Konya Yolu DoÄŸusu Kentsel Çalışma Alanına iliÅŸkin 1/5000 ölçekli Nazım Ä°mar Planı DeÄŸiÅŸikliÄŸi ile 1/1000 ölçekli Uygulama Ä°mar Planı DeÄŸiÅŸikliÄŸinin üst kademe plan iptal edildikten sonra onandığı, ÅŸehircilik ilkeleri, planlama esasları ile imar mevzuatına aykırı olduÄŸu görüş ve kanaatine varılmıştır” ifadelerine de dikkat çekti.

 Candan, “Bilim insanları ve yargı alanın önemine dikkat çekerken mahkeme kararlarını yok sayan ve arkasını dolanan plan deÄŸiÅŸiklikleri yapıldığını ortaya koymuÅŸtur.  Kamu yararına aykırı ve doÄŸal ve yaÅŸam alanlarımızı yapılaÅŸmaya açan plan deÄŸiÅŸikliklerine karşı hukuksal mücadeleye devam edeceÄŸiz” diyerek sonlandırdı.


Toplam Görüntülenme : 15507
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!