Sobe Gazetesi 2024 - Yargı Cebeci Stadyumu alanına Millet Bahçesi yapılması planlarının yürütmesini durdurdu
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Yargı Cebeci Stadyumu alanına Millet Bahçesi yapılması planlarının yürütmesini durdurdu

Yargı, Cebeci Stadyumu alanına Millet Bahçesi yapılması planlarının yürütmesini durdurdu

Cumhuriyet’in bellek mekânlarından olan Cebeci Ä°nönü Stadyumu alanına, Millet Bahçesi yapılması için Çevre Åžehircilik Bakanlığı ve TOKÄ° tarafından 1/25000 ölçekli ve 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılmıştı. Plan deÄŸiÅŸikliÄŸini yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin açtığı davada, Ankara 17.Ä°dare Mahkemesi telafisi mümkün olmayan zararlar verileceÄŸi gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Kararı deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Candan , “Cebeci Stadyumu devam eden tüm hukuksal süreçlere raÄŸmen Millet Bahçesi yapılması için geçen yıl temmuz ayında yıkıldı. Ä°dare Mahkemesi’nin verdiÄŸi yürütmeyi durdurma kararı ile yerine Millet Bahçesi yapılmasının yürütmesi durduruldu. Planın iptal edilmesi ve Cebeci Stadyumu’nun yeniden yapılması için mücadeleye devam edeceÄŸiz” dedi.

 

“Cebeci Stadyumu’nun yıkımı sürecinde sorumluluÄŸu olan kiÅŸi ve kurumlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız”

Candan şöyle devam etti:

Cebeci Stadyumu 68mx105m boyutlarında, 37.000 kiÅŸi kapasiteli Ankara’nın en büyük Türkiye’nin ise 5. büyük stadıdır. Stadın bulunduÄŸu alan olan eski Cebeci Çayırı eski tarihlerden beri spor ağırlıklı bir mesire yeri olarak kullanılmıştır, ilk nizami futbol sahası burada yer almıştır. 1960’lı yıllara kadar alanda ilk açık hava sinemaları yer almış, cambazhane gösterileri, Muammer Karaca Tiyatrosu, Zati Sungur gösterileri bu alanda yapılmıştır.1930'ların başında yapılmış olan 19 Mayıs Stadı yetersiz kaldığından 1967 yılında ikinci bir stat olarak Jansen Planı’nda spor yeri olarak gösterilmiÅŸ olan alanda Cebeci Stadı'nın yapımına karar verilmiÅŸtir. En son kiracıları Hacettepe Spor Kulübü ve Ankara Demirspor’dur. Yapının yakın çevresinde tren istasyonu ve semt pazaryeri bulunmaktadır. Ä°nönü Stadyumu o bölgenin kimliÄŸini tanımlayan bir yapıdır. Anı deÄŸeri ve bellek deÄŸeri vardır. Ä°nönü Stadının sadece Ankaralılar için deÄŸil müsabakalara gelen kiÅŸiler için de anı deÄŸeri ve  stadın kent için deÄŸeri tartışılmazdır. Tüm çabalarımıza hukuksal süreçlerimize raÄŸmen, Cumhuriyetin simge yapısının yıkımı sürecinde sorumluluÄŸu olan kiÅŸi ve kurumlar hakkında  suç duyurusunda bulunacağız.

“Mahkeme hem daha önceki yargı kararlarını hatırlatmış hem ders vermiÅŸ” diyen Candan, mahkemenin verdiÄŸi karara iliÅŸkin  ÅŸu bilgileri verdi:

“Dava konusu plan deÄŸiÅŸikliÄŸine iliÅŸkin bilirkiÅŸi incelemesinden sonra bilirkiÅŸiler raporlarını 5 konu üzerinden hazırlamışlardır.  Birincisi plan deÄŸiÅŸikliÄŸi ve sosyal ve teknik altyapı denge iliÅŸkisi, ikincisi doÄŸrudan çok fonksiyonlu Millet Bahçesi, üçüncüsü cami kullanımı, dördüncüsü üst ölçekli planlar, beÅŸincisi ise kent belleÄŸidir. Hazırlanan rapora bakanlık ve TOKÄ° itiraz etmiÅŸ ancak mahkeme itirazları yerinde bulmamıştır. BilirkiÅŸi raporunu hükme esas alan mahkeme daha önce 2017 ve 2018 yılında alanı yapılaÅŸmaya açan plan davalarında verilen kararları hatırlatarak yargının verdiÄŸi kararların dikkate alınmadığının da altını çizmiÅŸtir. Mahkeme Kararında; dava konusu imar planlarında, planlama alanına millet bahçesi ve cami alanı kullanım kararı getirildiÄŸi, her ne kadar davalı idarelerce yargı kararının yerine getirilmesi için planlama alanında spor faaliyetlerine yönelik fonksiyonların yapılabilmesini öngören plan notları eklenerek planlama alanında spor alanlarına yer verilebileceÄŸi ileri sürülmekte ise de, dava konusu imar planlarında, kaldırılan spor alanı yerine eÅŸdeÄŸer konumda ve büyüklükte spor alanına yer verilmeyerek yargı kararının yerine getirilmediÄŸi de görülmektedir. Bu durumda, dava konusu alanda spor alanı kullanımı yerine eÅŸdeÄŸer bir spor alanı önerilmemesi, millet bahçesinde çok fonksiyonlu kullanım ile millet bahçesi içinde 9,50 m. yükseklikte ve yapı yoÄŸunluÄŸu E:0,05 olan yapılaÅŸma önerildiÄŸi, cami kullanım alanı için serbest yükseklik ve E:1,50 yapılaÅŸma koÅŸullarının önerildiÄŸi, buna göre alanda toplam 6.173,00 m2 inÅŸaat yapılabileceÄŸi, planda yer verilen cami kullanımının çevredeki diÄŸer cami kullanımları göz önüne alınmaksızın getirildiÄŸi, dava konusu alanın ‘Cebeci Çayırı’ olarak 1920'li yıllardan itibaren kentin spor alanı ve mesire yeri olarak kullanıldığı, 1957 yılında planı onaylanan ve yapımı 1972 yılında tamamlanan Cebeci Stadyumu ile kent hafızasında yer aldığı, 1/25000 ölçekli 2023 BaÅŸkent Ankara Nazım Ä°mar Planında "açık ve yeÅŸil alanlar" sistemi içinde "kentsel ve bölgesel spor tesisleri" alt baÅŸlığında tanımlandığı, kent belleÄŸinde yer aldığı ÅŸekliyle spor alanıyken cami ve millet bahçesi kullanımları getirilen dava konusu alanda millet bahçesi ve cami kullanımları ile kent belleÄŸine aykırı olarak kapalı alan kullanımları getirildiÄŸi anlaşıldığından, imar planı iÅŸlemlerinin hukuka uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.”

 

Hukuksuz süreçlerden ve Cumhuriyet değerlerine düşmanca davranmaktan vazgeçin

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

 “Hukuka aykırı bulunan dava konusu iÅŸlemlere dayanarak yapılaÅŸmaya gidilebileceÄŸinden, bu iÅŸlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doÄŸacağı açıktır. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu iÅŸlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doÄŸabileceÄŸinden 2577 sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına oybirliÄŸi ile karar vermiÅŸtir’ diyen yargı, Cebeci Stadyumunu yıkarak yerine Millet Bahçesi adı altında yapılaÅŸmaya açılmasına dur demiÅŸtir”

Candan, “26 milyon liraya ihalesi yapılan sözleÅŸmesi imzalanan Millet Bahçesinin ihalesi ivedilikle iptal edilmelidir” diyerek, kurumlara hukuksuz süreçlerden ve Cumhuriyet deÄŸerlerine düşmanca davranmaktan vazgeçin çaÄŸrısında bulundu.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Basın Birimi


Toplam Görüntülenme : 13574
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!