Sobe Gazetesi 2024 - Yargı Kıbrıs Vadisi’ni tehdit eden plan değişikliklerini de iptal etti, vadi kesin olarak kurtuldu
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Yargı Kıbrıs Vadisi’ni tehdit eden plan değişikliklerini de iptal etti, vadi kesin olarak kurtuldu

Yargı Kıbrıs Vadisi’ni tehdit eden plan deÄŸiÅŸikliklerini de iptal etti, vadi kesin olarak kurtuldu

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin açtığı dava sonucunda,  Kıbrıs Vadisi’nin statü deÄŸiÅŸikliÄŸi ile yok edilmesine izin vermeyen Ankara 11. Ä°dare Mahkemesi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan doÄŸa harikası Kıbrıs Vadisi’ne iliÅŸkin plan deÄŸiÅŸikliklerini de iptal etti.

Konuya iliÅŸkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan,  “Ankara 11. Ä°dare Mahkemesi daha önce açtığımız dava sonucunda, Kıbrıs Vadisi’nin  Çevre Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı tarafından,  DoÄŸal Sit Alanı Koruma Statüsü’nün, "Nitelikli DoÄŸal Koruma Alanı" ve "Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak tescil edilmesi iÅŸlemini iptal etmiÅŸti. Sürecin peÅŸini bırakmadık ve vadideki doÄŸal yaÅŸamı tehdit eden plan deÄŸiÅŸikliklerini de yargıya taşıdık.  Ankara 11. Ä°dare Mahkemesi de açtığımız dava sonucunda Çevre Åžehircilik Bakanlığı 27.08.2021 tarih ve 1618882 sayılı Olur'u ile onaylanan Ankara ili Mamak ilçesi Kıbrıs Mahallesi "DoÄŸal Koruma Alanı" ve "DoÄŸal Sit- Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" kapsamındaki Kıbrıs Vadisine iliÅŸkin olarak Mamak Belediyesi tarafından hazırlanan 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planlarına iliÅŸkin dava konusu iÅŸlemi iptal etti” diye konuÅŸtu.

Candan, “Yargı kamu yararını gözetmiÅŸ ve vadinin yok olmasına izin vermemiÅŸtir. Meslek odaları ve bölge halkı vadiyi korumak için büyük mücadele veriyor. Bundan sonra yapılması gereken vadinin içinde bulunduÄŸu havza sınırlarından hareketle Mutlak Koruma Alanı ilan edilmesidir. Sınır boyunca, korunaklı bir bant oluÅŸturulması da büyük önem taşımaktadır” dedi.

 

Plan değişiklikleri doğal yaşam için tehlike arz etmektedir

Candan, mahkeme gerekçesinde yer alan şu ifadelere dikkat çekti:

“Söz konusu Kıbrıs Vadisinin koruma statüsünün ‘Nitelikli DoÄŸal Koruma Alanı’ ve ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" belirlenmesi iÅŸlemi neticesinde; alanın kısmen de olsa yapılaÅŸmaya açılabileceÄŸi, alanın özellikleri incelendiÄŸinde Ankara'nın ender doÄŸal alanlarından olduÄŸu, birçok endemik bitki türünün mevcut olduÄŸu, yaban hayatının barınabildiÄŸi sayılı alanlardan biri olarak göze çarptığı, düşük yoÄŸunluklu da olsa yapılaÅŸmanın bu alanın korunması için tehlike arz edebileceÄŸi, ayrıca Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak belirlenen kısımlarda madencilik faaliyetlerine izin verilebileceÄŸi dikkate alındığında bunun doÄŸal yaÅŸam için son derece tehlikeli bir durum arz ettiÄŸi, turizm ve rekreasyon alanlarına izin verilmesinin doÄŸal yaÅŸamı da tehdit edeceÄŸi anlaşıldığından, dava konusu tescil ve Olur iÅŸleminde hukuka bulunmamaktadır...’ gerekçesiyle dava konusu iÅŸlemin iptaline karar verildiÄŸi, dava konusu 1/1000 ve 1/5000 ölçekli planların koruma alanlarında yapılabilmesi için öncelikle üst ölçekli planların yapılması ve bu alana iliÅŸkin olarak gerekli düzenleme ve izinlerin alınmış olması gerektiÄŸi, bu kapsamda dava konusu 1/1000 ve 1/5000 ölçekli planların dayanağının 17.12.2020 tarih ve 31337 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, Bakanlık Makamının 07.12.2020 tarih ve 262445 sayılı Olur'u ile onaylanan, Ankara ili, Mamak ilçesi sınırları içerisinde yer alan Kıbrıs Vadisi DoÄŸal Sit Alanının koruma statüsünün "Nitelikli DoÄŸal Koruma Alanı" ve "Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak tescili iÅŸlemi oluÅŸturduÄŸu, bir baÅŸka ifadeyle, koruma alanlarına iliÅŸkin olarak yapılacak planlamalardan önce söz konusu alanların koruma statülerinin ne ÅŸekilde olduÄŸunun tespit edilmesi gerekmektedir. Bu durumda; dava konusu planların yapıldığı alanların koruma alanları olduÄŸu, koruma alanlarına iliÅŸkin yapılacak planlamalardan önce alınması gereken izinlerin ve bu alanların yapılaÅŸmaya uygun olup olmadığının ya da hangi ÅŸartlar altında yapılaÅŸma ve planlama yapılabileceÄŸinin belirlenmesi gerektiÄŸi, dava konusu alanın bu niteliklerinin belirlenmesine iliÅŸkin 17.12.2020 tarih ve 31337 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, Bakanlık Makamının 07.12.2020 tarih ve 262445 sayılı Olur'u ile onaylanan, Ankara ili, Mamak ilçesi sınırları içerisinde yer alan Kıbrıs Vadisi DoÄŸal Sit Alanının koruma statüsünün "Nitelikli DoÄŸal Koruma Alanı" ve "Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak tescili iÅŸleminin Mahkememizce iptal edildiÄŸi, böylece koruma alanlarında yapılacak planlamalara iliÅŸkin dayanak mahiyetinde olan Kıbrıs Vadisi DoÄŸal Sit Alanının koruma statüsünün belirlenmesi iÅŸleminin iptali ile dava konusu 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planlarının yapılmasının olanaksız hale geldiÄŸi anlaşıldığından, dava konusu iÅŸlemde bu nedenle hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”


Toplam Görüntülenme : 13168
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!