Sobe Gazetesi 2024 - Bilirkişiler: Ankara Tenis Kulübü kentin simgesel bellek mekânıdır, kültür varlığı olarak tescil edilmelidir
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Bilirkişiler: Ankara Tenis Kulübü kentin simgesel bellek mekânıdır, kültür varlığı olarak tescil edilmelidir

BilirkiÅŸiler:  Ankara Tenis Kulübü kentin simgesel bellek mekânıdır, kültür varlığı olarak tescil edilmelidir

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, BaÅŸkent'in bellek mekânlarından olan Ankara Tenis Kulübü’nün korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesi için Koruma Bölge Kurulu’na baÅŸvurmuÅŸtu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kurulun tescil talebini reddetmesi üzerine bu kararı yargıya taşımıştı. Davada bilirkişi raporu yayınlandı.

BilirkiÅŸiler,  mahkemeye sundukları raporda, “Ankara Tenis Kulübü kentin simgesel bellek mekânıdır, kültür varlığı olarak tescil edilmelidir” dedi.

Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “Bir Cumhuriyet deÄŸeri ve simge mekânlardan olan Ankara Tenis Kulübü, 19 Mayıs Stadyumu’nun yıkılmasının ardından yıkım tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Ankara Tenis Kulübü’nün binayı boÅŸaltması istendi. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak hemen harekete geçtik, korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesi için Koruma Bölge Kurulu’na baÅŸvurduk. Kurulun talebimizi reddetmesi üzerine bu kararı yargıya taşıdık. Davada bilirkiÅŸilerin sunduÄŸu rapor, yapının önemini ve deÄŸerini gözler önüne serdi. Cumhuriyet’in modern mimarlık eserlerinden olan bellek bir mekânı yıkmak, telafi edilemeyecek bir tahribat yaratacaktır. Telafisi imkânsız zararlar yaÅŸanmadan Ankara Tenis Kulübü en kısa zamanda tescil edilmelidir” diye konuÅŸtu.

Ankara Tenis Kulübü İdari Binası, Erken Cumhuriyet Dönemi spor yapısıdır

Candan, bilirkişilerin raporda adeta ders verdiğini belirterek, şunları söyledi:

“Raporda yer alan, ‘Özgün modernist tasarım yaklaşımı, özgün cephe cepheleri ve mimari silueti, asimetrik kütlesi, yapının inÅŸa edildiÄŸi dönemin modern mimari yaklaşımını temsil eden pek çok özgü mimari elemanı ve detayı ile tasarlandığı dönemin özelliklerini sunması açısından mimari bakımdan önemlidir. Mimari yapı olarak ülkemizdeki 20. Yüzyıl modernizmin temsilcilerinden bir tanesidir.  Dava konusu Ankara Tenis Kulübü Ä°dari Binası’nın Erken Cumhuriyet dönemi spor yapıları örneklerinden birisi olması, modern mimarlığa geçiÅŸin bölgedeki örneklerinden birisi olması, kentin spor geçmiÅŸini belgelemesi, özgün mimarisini ve iÅŸlevini koruması bakımından 2863 sayılı kanun ve ilgili mevzuatta yer alan mimari, tarihi, estetik, simgesel, belgesel, iÅŸlevsel, hatıra, özgünlük, teklik, nadirlik, onarılabilirlik deÄŸerlerinin yanı sıra yapısal durum malzeme, yapım tekniÄŸi, biçim bakımından özellikler göstermesi, kent ve çevre kimliÄŸine, dokusuna katkıda bulunması kriterlerini saÄŸladığı için taşınmaz kültür varlığı deÄŸeri taşıyacak özellikler içeriyor’ ifadeleri Ankara Tenis Kulübü’nün BaÅŸkent için deÄŸerini ortaya koymuÅŸtur”

Gelecek kuşaklara aktarılması için sonuna kadar mücadele edeceğiz

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Ankara Tenis Kulübü’nün gelecek kuÅŸaklara aktarılması ve korunması için mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceÄŸiz. Cumhuriyet’in spor ideolojisinin mekânsal kurgusunu oluÅŸturan spor alanları ve yapılarına iliÅŸkin mekânsal hesaplaÅŸmaya artık son verilmelidir. Ankara Tenis Kulübü Binası bir Cumhuriyet deÄŸeridir. Ankara’nın ilk tenis kulübü 1928 yılında kurulmuÅŸtur. Kavaklıdere’de daha çok elçiliklerin görevlilerine, Ankara’da ikamet eden diplomatlara hizmet veren Kavaklıdere Tenis Kulübü’nü, gençlerin tenise ilgisinin artması ile 1947 yılında kurulan Ankara Tenis Kulübü izlemiÅŸtir. Ankara Tenis Kulübü 1954 yılında 19 Mayıs Stadyumu içerisinde yapılan modern mimarinin özgün binalarından olan Ankara Tenis Kulübü Binası’nda çalışmalarını günümüze kadar yürütmüştür. Ankara Tenis Kulübü Binası önündeki tenis kortlarına paralel ÅŸekilde, inÅŸa edilen kırık çatısı, rampalı ulaşımı ve zengin iç mekanları ile iki katlı planlanan ve gören herkesi büyüleyen mimarisi ile Türk tenisinde isim yapmış sporcular yetiÅŸtirmiÅŸ bellek mekânlardan birisidir.”


Toplam Görüntülenme : 10100
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!