Sobe Gazetesi 2024 - Yargıdan, Atatürk Orman Çiftliği’nde LİMAK’ın rezidansına geçit yok
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Yargıdan, Atatürk Orman Çiftliği’nde LİMAK’ın rezidansına geçit yok

Yargıdan, Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde LÄ°MAK’ın rezidansına geçit yok

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Atatürk Orman ÇiftliÄŸi arazilerinin rantta açılmasına ve sermayeye peÅŸkeÅŸ çekilmesine izin vermiyor. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Atatürk Orman ÇiftliÄŸi mücadelesinde bir hukuk zaferi daha kazandı. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Atatürk Orman ÇiftliÄŸi, Çimento Fabrikası alanında  LÄ°MAK’ın  rezidans ve ticaret merkezi yapmasına olanak saÄŸlayan Çevre Åžehircilik Bakanlığı tarafından  yapılan imar planı deÄŸiÅŸikliÄŸini yargıya taşımıştı. Yargı bilirkiÅŸi raporunu esas alarak söz konusu plan deÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.

Konuya iliÅŸkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “Atatürk Orman ÇiftliÄŸi alanları dokunulmazımız, Atatürk’ün ÅŸartlı bağışı ve vasiyeti olarak büyük emanetimiz.  Ankara’nın imarı için AOÇ’de Atatürk tarafından kurulan endüstri mirası Çimento Fabrikası, özelleÅŸtirilip LÄ°MAK’a satılmıştı. Cumhuriyet deÄŸerleriyle hesaplaÅŸmanın bir ürünü olarak, Çevre Åžehircilik Bakanlığı imar planı deÄŸiÅŸikliÄŸi yaptı. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’ne devredilmesi gereken alanı talana açmak için Etimesgut Ä°lçesi Bahçekapı 3243 ada 7 nolu parsel ile Etimesgut Mahallesi 3243 ada 26 ve 38 nolu parsellerde, 1/10.000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım Ä°mar Planı DeÄŸiÅŸikliÄŸi ile 1/1.000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama Ä°mar Planı deÄŸiÅŸikliÄŸi yapıldı. BilirkiÅŸiler ders niteliÄŸinde rapor sunarken, Ankara 7. Ä°dare Mahkemesi, söz konusu planların AOÇ’nin doÄŸal yapısını ve bütünlüğünü bozacağını, alanda konut, ticaret ve sanayi kullanımlarına yer verilemeyeceÄŸini vurgulayarak, söz konusu planları iptal etti” dedi.

 

Mahkeme: AOÇ’de ticaret ve sanayi kullanımlarına yer verilemez, Candan:  LÄ°MAK  sen baÅŸka ÇiftliÄŸe

“Bu kararla bir kez daha mücadelemiz  karşılığını buldu. Atatürk orman çiftliÄŸi alanları özgürleÅŸene ve hak ettiÄŸi ÅŸekilde yönetilene kadar mücadelemiz devam edecek. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi bizimdir LÄ°MAK sen baÅŸka çiftliÄŸe” diyen Candan, mahkeme gerekçesinde yer alan ÅŸu ifadelere dikkat çekti:

“AOÇ alanının bütünlüğünün koruma - kullanım ilkeleri çerçevesinde ele alınmadığı, yakın çevredeki kullanımlar ile aynı nitelikli diÄŸer alanlar için olumsuz emsal oluÅŸturacak ÅŸekilde planlandığı, bölge ÅŸartlarına uygun planlama yapılmadığı, kalıcı nüfus ve yapı yoÄŸunluÄŸu yaratan dava konusu planların Atatürk Orman ÇiftliÄŸi Alanının doÄŸal yapısını ve bütünlüğünü bozacağı, 5659 sayılı Kanun uyarınca AOÇ arazilerinde konut, ticaret ve sanayi kullanımlarına yer verilemeyeceÄŸi, dava konusu planlarda, yoÄŸunluk artışı ve trafik getiren Konut ile Ticaret+Turizm kullanımının yanında anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, sosyal-kültürel tesisler, dini tesis alanı ile özel eÄŸitim alanı ayrıldığı, alana kalıcı nüfus getiren konut alanının yanında donatı alanlarının planlama alanı ve dışına hizmet edeceÄŸinden ulaşım sisteminin buna göre kurgulanması gerekmesine raÄŸmen alana sadece kuzeydeki Tren istasyonuna paralel yol ile ulaşım saÄŸlandığı, bu hususa iliÅŸkin olarak kentsel teknik altyapı etki deÄŸerlendirmesi raporunun düzenlenmediÄŸi, plan notları arasında imar mevzuatına uygun olmayan hükümler ihdas edildiÄŸi, dava konusu edilen plan deÄŸiÅŸikliklerinin, üst ölçek plan hükümlerine, ÅŸehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve bölge ÅŸartlarına aykırı olduÄŸu anlaşılmaktadır. Bu durumda, Ankara ili, Etimesgut ilçesi, Bahçekapı Mahallesi, 3243 ada 7 nolu parsele iliÅŸkin 1/10.000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım Ä°mar Planı DeÄŸiÅŸikliÄŸi ile 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama Ä°mar Planında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”

Bu kararla haklılığımız yargı nezdinde  bir kere daha tescil edilmiÅŸtir

Candan, bilirkiÅŸilerin de daha önce plan deÄŸiÅŸikliklerinin hukuka aykırı olduÄŸunu ve planlama alanının Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’ne kazandırılması gerektiÄŸi yönünde rapor sunduÄŸunu hatırlattı.

Candan, “Yargı bilirkiÅŸi raporunu esas alarak, Atatürk Orman ÇiftliÄŸi alanlarına konut, ticaret ve sanayi kullanımlarına yer verilemeyeceÄŸini ortaya koymuÅŸtur. Çimento Fabrikası endüstri mirası olarak korunmalı, alan Atatürk’ün ÅŸartlı bağışına uygun olarak aÄŸaçlandırılmalıdır. Kamu yararı adına sevindirici olan bu karar, ranta açılan tahsislerle ve yollarla talan edilen tüm AOÇ alanları için emsal olmalıdır.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak, Mustafa Kemal Atatürk’ün ÅŸartlı bağışına ve AOÇ topraklarına sahip çıkmaya devam edeceÄŸiz.  Tüm baskılara raÄŸmen, bilim ve teknikten aldığımız güçle Cumhuriyet deÄŸerlerini koruyacağız. Bu kararla haklılığımız yargı nezdinde  bir kere daha tescil edilmiÅŸtir.”
Toplam Görüntülenme : 8150
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!